έπεα επί άμμου 6/12/2008

68 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σε έχουν πει βελουδένια και άλλοι φίλοι, Νανά: σφάζεις με το βαμβάκι, θα ξαναδιαπιστώσω κι εγώ, "υπογείως" μάς θέτεις προ των ευθυνών μας.
Άλλο ένα Ποίημα-Διαμάντι!

Οκ, λοιπόν, κι εγώ θα "σαστίζω".
Από κει θ' αρχίζω!

Συναρπαστικό Σ/Κ εύχομαι στους αγαπητούς συνταξιδιώτες, και Χρόνια Πολλά σε όσους γιορτάζουν! :)

akb8862 είπε...

Τι όμορφα καραβάκια γέμισε ο Φλοίσβος μας,"αδελφούλα"!

Θα συμφωνήσω σαφώς με τον πολύ καλό φίλο μας eraser και του δίνω τις ευχές μου για καλό Σ/Κ,όπως & στην ευγενέστατη μας voul-voul που έχω μέρες να τη δω & την αποθύμησα.

Όμως και τούτο το ποίημα-βάλσαμο το θέλω "δικό" μου! Είναι ποίημα λύτρωσης & νιώθω πως το γραψες για μένα & σε ευχαριστώ πολύ.Πάρα πολύ.

Και ναι! Θα σατιρίζω,γιατί πάντα θέλω όλα να τα ρίχνω στο καλαμπούρι & να περνούν όλα λίγο πιο ανώδυνα. Και σύ που ξέρεις από θέατρο ξέρεις πως το γέλιο, το πραγματικό, βγαίνει μόνο από ανθρώπους που είχαν μέσα τους πολύ πόνο, όπως ο Μολιέρος & πολλοί άλλοι.

Θα σταματήσω σε έναν στίχο που τον θεωρώ τόσο ευαίσθητο όσο & ορθολογικό ( & θα κρατήσω μόνο τη δεύτερη διάστασή του για την ώρα)

"Η ύβρις ελλοχεύει στα ανθρώπινα"

Σε ευχαριστώ για όλα.

Πάω να αρχίσω να απαντώ στα σχόλια στο μπλογκ μου γιατί τα έχω αφήσει αναπάντητα...& μετά στα μέιλς.Εκε γίνεται χαμός! Το ένα μέιλ μποξ έχει 32 αδιάβαστα μέιλς ,το άλλο 50!

Αναγκαστικά ιεραρχώ πια τι θα διαβάσω & ξεκινώ πάντα απ` αυτά που θεωρώ επείγοντα& τα άλλα ας περιμένουν. Καλό το νετ αλλά δεν θα τρελαθούμε κιόλας! Να ξέρουμε να κλείνουμε & το κουμπάκι,γιατί πρωτίστως η ζωή είναι ΑΛΛΟΥ & μετά & στο άυλο λιγάκι.

Επίσης εδώ & καιρό πια κλείνω το κινητό με το που θα μπω στο σπίτι.
Ειλικρινά δεν ξέρω πού & πώς βρίσκουν κάποιοι άνθρωποι τον χρόνο & μπορούν μέσα σε 10 λεπτά να στείλουν 15 SMS , να απαιτούν & να τους απαντάς κιόλας & να σε αναστατώνουν για χαζά! Εγώ ΑΡΝΟΥΜΑΙ.

Και όσοι θέλετε να χετε το κεφάλι σας ήσυχο ,κλείνετε το κ/τ σας με το που θα μπείτε σπίτι. Θα με θυμηθείτε.
Αυτά καλό Σ/Κ σε όλες /ους!

Ανώνυμος είπε...

"Η ύβρις ελλοχεύει στα ανθρώπινα"..Νανά, με το διαχρονικό στίχο σου,υποσκάπτεις το μέλλον και αποκαλύπτεις το-έτσι κι αλλιώς-τραγικό της ανθρώπινης φύσης.

Πάντα εξαιρετική.Να' σαι καλά!

Roadartist είπε...

και..λατρεύω τα γιασεμιά!!!
Λατρεία όμως.. ;)

"στο χώμα η ευωδιά του γιασεμιού
- σέβεται το κυκλάμινο του ακίνητου αέρα
και βασιλεύει ο ήλιος, δηλαδή πεθαίνει:
μέριμνα θεϊκή επί τα ελάχιστα."

;)

Χρειάζονται τα διαλείμματα..και οι βαθιές αναπνοές.. Καλό ξημέρωμα..

Ανώνυμος είπε...

Νανά μου, έχει γίνει πια σύνηθες φαινόμενο: εσύ να γράφεις αριστουργήματα, κι εγώ να μη βρίσκω λόγια να εκφράσω τον θαυμασμό μου και όχι απλά τις ευχαριστίες μου!

Να χαιρετίσω τον Return για τις εξαιρετικές αναλύσεις του, τον Άλεξ για την πολύπλευρη ευαισθησία του

και την καλημέρα μου σε όλους, ηλιόλουστη!
Με τα χθεσινοβραδινά γεγονότα, τα σύννεφα έχουν πέσει πάνω στην ψυχή μας...

onlysand είπε...

ΑΛΕΞ

«σαστίζεις» έγραψα – για την αθώα περιέργεια που πρέπει να μας ‘ξυπνάει’ κάθε μέρα μπροστά στα αθόρυβα θαύματα που μας χαρίζονται - αλλά και να ‘σατιρίζεις’ καλό είναι: σώζει σε πολλές καταστάσεις... ;)

το ‘ποίημα’ όλο δικό σου – αν και, άλλα έχω υπόψη μου μετά την πρωτοχρονιά να σου (και σας) χαρίσω. Ακόμη σε εκκρεμότητα, επίσης, η ανάρτηση της έξοχης μετάφρασής σου στο ‘ανεπίσημο ένδυμά’ μου – δεν το ξεχνώ - ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης για την ανιδιοτελή γενναιοδωρία σου, και την άδολη αγάπη που διατρέχει όλα τα γραπτά σου, καλέ 'αδελφέ' και φίλε!

έχω να βγάλω και τα περασμένα 'έπεα' σε πρωτοσέλιδο...
Προς το παρόν, είμαι πολύ θλιμμένη και δεν έχω όρεξη για χαρούμενα – πρωτότυπο, ε; – συγχωρέστε με

Υ/γ: Να χαίρεσαι και τον αδελφούλη σου, που όπως είδα στα σχόλια του μπλογκ σου, γιόρταζε χθες :)

ευχές και σε όλους τους εορτάζοντες αυτές τις μέρες - οι γιορτές στο τέλος του χρόνου είναι ...καταιγιστικές!

onlysand είπε...

@ ERASER

έλα, που το ‘βαμβάκι’ δεν φτάνει πια για τις πληγές του κόσμου...
εδώ που έχουμε φτάσει, ούτε να «σαστίζουμε» αρκεί...


@ ΑΡΙΑΔΝΗ

δυστυχώς, το μέλλον είναι υποθηκευμένο στον τρόμο – με όλες τις μορφές του: απ’ την ελάχιστη επίπληξη ως την εν ψυχρώ δολοφονία...


για να ’ρθω στην

@ VOUL-VOUL :

τι σύννεφα, κορίτσι;... σύννεφα-ταφόπλακα! Πόσες παραμέτρους, αλήθεια, πρέπει να μετρήσει και να (ανα)στοχαστεί η κοινωνία που φτιάξαμε...

onlysand είπε...

ROADARTIST

α! Δεν το συζητώ για το γιασεμί: φετίχ, όχι αστεία!... στοιχειώνει όλα μου τα γραπτά ;)

χαμινάκι «ευδαίμον», γιατί σε διάβασα στο ‘νυχτερινό’ (αν δεν απατώμαι) να λες ότι προορισμός του ανθρώπου είναι η ευτυχία

Διάλειμμα, λοιπόν, και βαθιά αναπνοή

Σας ευχαριστώ όλους – καλή(;) βδομάδα

akb8862 είπε...

Νανά μου τι να κάνω! Είναι & η πρεσβυωπία στη μέση βλέπεις & το γεγονός ότι είναι αδύνατον να συνηθίσω εδώ & δυο χρόνια γυαλιά πρεσβυωπίας. Ζαλίζομαι αμέσως...Επαναστατεί βλέπεις μέσα μου ο έφηβος ακόμη!

Σε ευχαριστώ πολύ & εκ μέρους του αδελφού μου.
Ευχαριστώ για όλα. Μην απαντάς ξεκουράσου. Όταν ξεκουραστείς θα μου το πεις εσύ με μέιλ & τότε θα σου στείλω ένα μέιλ σχετικό με κείνα τα εργασιακά που συζητήσαμε,διότι κάτι ΔΕΝ κατάλαβες καλά. Και εγώ θα επιμείνω ακόμη στο θέμα. Έχουμε καιρό. Χαλάρωσε & όποτε! Θα περιμένω δικό σινιάλο.

Καλή βδομάδα σε όλες /ους!

Roadartist είπε...

Αγαπητή Νανά, οτι αυτός είναι ο προορισμός του ανθρώπου, δε το λέω εγώ, αλλά ολόκληρη η αρχαία ελληνική φιλοσοφία..
Τυχαίνει να διαβάζω αυτή τη περίοδο και Αριστοτέλη..που όλο αυτό υποστήριζε ο 'έρμος'. ;)
Σκοπός και "τέλειον τέλος" είναι η ευδαιμονία, τώρα κατά πόσο το καταφέρνουμε, αυτό είναι άλλο πράγμα..
Επίσης καλή εβδομάδα.

onlysand είπε...

@ ΑΛΕΞ

Α! κι εγώ νόμιζα πως είπες ότι εσύ έχεις να μου στείλεις μέιλ ...μακροσκελέστατο!...

μην αγχώνεσαι για τη δική μου ξεκούραση - κοίτα τη δική σου καλύτερα - δεν κουράζομαι παρά μόνο μέσα στο κεφάλι μου!... ;)

(Βοηθάει βέβαια και η τραγωδία που μας έφερε την οργή και τη θλίψη...)

Καλή σου μέρα, όμορφη κι αρμονική

onlysand είπε...

@ ROADARTIST

και που το είπε ο Αριστοτέλης;!...
Μην αρχίσουμε από δω την ...αμφισβήτησή του - αφενός είναι μεγάλη ιστορία, αφετέρου, μπορεί να βρεθούν καλοθελητές που θα την αποδώσουν σε ...ανθελληνικά αισθήματα... ;Ρ

Κι αυτό που έγραψα εγώ, ο ΚΑΝΤ* το είπε - δεν διεκδικώ ...πρωτοτυπία ;)

*"Έχουμε παρεξηγήσει τη ζωή: κανείς δεν είπε ότι ο άνθρωπος ήρθε για να είναι ευτυχισμένος." (το νόημα - με δικά μου λόγια)

- Κι εδώ, βέβαια, χωράει άνετα μια ευρύστερνη και ποικιλόφωνη αμφισβήτηση ;)


Πολλές αντοχές σε όλους εύχομαι

Ανώνυμος είπε...

Mε όσα τραγικά συμβαίνουν αυτές τις μέρες, νομίζω Νανά, ότι τα αριστουργηματικά σου ποιήματα πρέπει ν' αφήσουν το... βαμβάκι και να πιάσουν το μαχαίρι!

Τι "καλή εβδομάδα" να ευχηθώ τώρα μες στο δολοφονικό χάος;... Να μην ξεχνάμε!!!

Εύχομαι να είστε όλοι καλά

akb8862 είπε...

Εύχομαι & γω να μαστε όλοι καλά & κυρίως προσεχτικοί & ψύχραιμοι περισσότερο από ποτέ. Το "γιατί" το εξηγώ σε ποστ που μόλις ανάρτησα. Σωπαίνω γιατί ο σεβασμός μου επιβάλλει σιγή...Να μαστε καλά και να προσέχουμε για να έχουμε...

Φιλιά σε όλη την ΑΜΜΟ μας.

meril είπε...

Διάλειμμα γι αθώο τσιγαράκι;
Αχ, Νανά....
ούτε γι' αυτό δε στέργουν οι καιροί

onlysand είπε...

@ ΑΛΕΞ

το είδα το ποστ σου, ναι...
καίγεται η ψυχή μας μαζί με τις πόλεις της αγνώριστης πατρίδας, υπό την εξουσία ενός κράτους, δυστυχώς γνώριμου από τα 'παλιά' - πού θα καταλήξουμε δεν ξέρω...

σε λίγο ανεβάζω κι εγώ ένα ποστ, καθώς και (επειδή μου είπες να σε ειδοποιήσω, 'αδελφάκι') πρωτοσέλιδο από τα προηγούμενα 'έπεα' με τα σχόλιά σας - λίγη ομορφιά, βρε παιδιά... - δεν ξέρω από πού να κρατηθώ...

καλό βράδυ σε όλη την 'άμμο', κατά πως λες κι εσύ - από το στόμα σου και στου Θεού τ' αυτί...

onlysand είπε...

MERILou

όχι, δεν στέργουν οι καιροί - καπνός και στάχτη χωρίς μέλλον, κι αυτή η περιβόητη ανικανότητα; πού βρίσκει τη δύναμη και σαν τέλμα καταπίνει όλη τη χώρα...

καλό ξημέρωμα - κυριολεκτικά και μεταφορικά

onlysand είπε...

Συγνώμη, ΜΑΡΚΟ - παρέλειψα να σε καλησπερίσω...

κι εσύ στα 'μαύρα' των ημερών, καταλαβαίνω...

akb8862 είπε...

Νανά, σε καταλαβαίνω απόλυτα. Τίποτε δεν είναι καθόλου τυχαίο σε ο,τι συμβαίνει. Χθες βράδυ είδα ονλάιν όλες τις γαλλ εφημερίδες κάθε απόκλισης, είδα & τις σελίδες του BBC .Μέσω Νετ παρακολουθώ ανά τέταρτο ειδήσεις σε γαλλ. κανάλια...

Εμείς που άλλοι ζήσαμε & άλλοι απλώς μεγαλώσαμε μέσα σε μια χούντα ας γίνουμε φωτεινό παράδειγμα περιφρούρησης της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ για τους νέους μας που δίκαια έχουν αγανακτήσει,όπως & όλοι μας. Να προσέξουμε πολύ για την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ μας...Ηχεί στα αυτιά μου-λες & ήταν χθες- η φωνή της Μ. Δαμανάκη από τον παράνομο σταθμό του Πολυτεχνείου...

Να προσέξουμε πολύ γιατί όπως είπε κάποτε θυμοσοφικά ένας πολιτικός που δεν ζει πια :" Οι νύχτες είναι γκαστρωμένες" & και θα πρόσθετα τώρα πια & οι μέρες. Θα βροντοφωνάξουμε , θα κατεβούμε στους δρόμους με απόλυτη τάξη & σεβασμό , πίστη στο Σύνταγμα & τους Νόμους & στη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ μας.

Αυτά πρέπει να τα προσέξουμε πολύ. Μας ενδιαφέρει η μετάβαση από τούτη την ανώμαλη κατάσταση να ναι θετική για ΟΛΟΥΣ μας & κυρίως για τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ μας!!!

Και όταν αυτό το "μετά" πετύχει θετικά για την Ελλάδα μας με σωφροσύνη απ` όλους μας & ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ τότε & μόνον τότε άνετα θα πούμε πολλά.

Την αγάπη μου & τα φιλιά μου σε όλη την ΑΜΜΟ. Να προσέχετε όλοι τον εαυτό σας.

Καλό βράδυ.

onlysand είπε...

ΑΛΕΞ

όλα αυτά τα αποτρόπαια που βάζουν σε κίνδυνο τη ‘δημοκρατία’ μας, είναι απότοκα της ‘παγκοσμιοκρατίας’ – τα είδαμε, δεν τα είδαμε σ’ όλο τον κόσμο; Ήταν θέμα χρόνου να έρθουν κι εδώ. Η δολοφονία του Αλέξανδρου ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το γεμάτο ποτήρι της απογοήτευσης, των αδιεξόδων, της αδικίας.
Κανείς απ’ τις κουφές μαριονέτες που τώρα επικαλούνται τα ‘δικαιώματα του ανθρώπου’, δεν μπόρεσε να σώσει ούτε καν τα ιστορικά (τουλάχιστον) κτίρια-κοσμήματα της Αθήνας και όχι μόνο – παρά κάθονται και μοιρολογούν ως θλιβεροί επιμηθείς...

akb8862 είπε...

Νανά προσυπογράφω όσα μου λες στο απαντητικό σου σχόλιο...
Απόψε δεν έκλεισα μάτι κυριολεκτικά & περιμένω εντός της ημέρας να μιλήσει η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ & ο ρυθμιστής & εγγυητής της βάσει του Συντάγματός μας, γιατί θεωρώ ( χωρίς να μαι νομικός) με τις φτωχές μου γνώσεις πως τώρα συντρέχουν πολλοί λόγοι για να μιλήσει ο ρυθμιστής του Πολιτεύματος. Αναμένω.

Έγραψα & γω τα χαράματα ένα νέο ποστ & ένα ποίημα καινούργιο αφιερωμένο στην αγνή ψυχούλα που χάθηκε...Θα φροντίσω εντός της μέρας να κάνω την ανάρτηση παρά το γεγονός ότι σκουντουφλάω κυριολεκτικά από την κούραση & το ξενύχτι.

"Υπαρκτός ρεαλισμός" το ποίημά σου. Φοβερός & εύγλωττος τίτλος...

Τι να πω! Περνάνε εύγλωττα τα γεγονότα των ημερών μα & όλες οι πρόδρομες καταστάσεις τους παγκοσμίως. Νομίζω πως τα πάντα στροβιλίζονται γύρω από τις στροφές σου :

"Οι οσονούπω μελλοθάνατοι θυμίζουν
Πομπηία - να θυμηθώ, μονολογούσε η Φάρσα
εντός των ημερών να τους κατεβάσω μάσκες
και βρακιά να διατάξω την εκκένωση
αυτής της τραγικωμωδίας".

" Στα λασπωμένα γκέτο των πικρών
απαγορεύεται ακόμη και η λέξη ήλιος
εκεί που όπως λένε κρύβεται το σπέρμα
της Επανάστασης κατεψυγμένο
από την ομόρρυθμη αλληλεγγύη
των Χρηματιστηρίων".

Μακάρι να τανε τα πράγματα αλλιώς...Μακάρι. Ελπίζω ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα από σήμερα. Ελπίζω πως δεν θα αργήσει η ετυμηγορία της Δημοκρατίας, για την οποία χύθηκε τόσο αίμα στη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας, μα & παγκοσμίως. Οι λαοί πουθενά δεν αντέχουν άλλη βία.

Με τούτη την ελπίδα σας καλημερίζω. Αργότερα θα μιλήσω & από το μπλογκ μου πάλι.
Να μαστε όλοι καλά & να πάμε από σήμερα πολύ μπροστά!

meril είπε...

Μα την αλήθεια δεν ξέρω τι να πω....
Δεν έχω τι να πω...

Για ποιον να πω...
Η φωνή έχει φτάσει στα όρια της και η δύναμή της επίσης

Για να δούμε πόσες πληγές θα (ξανά)μετρήσουμε πάλι
Αυτό δα το χουμε μάθει
και να κάνουμε τους τιμητές

Roadartist είπε...

Θλίβομαι.
Δεν είμαι καθόλου καλά τις τελευταίες μέρες.
Το παρόν αδίστακτο και το μέλλον ζοφερό.

:(

Ειλικρινά εύχομαι όλο αυτό να τελειώσει..

Αλλά και να τελειώσει μπορείτε να μου πείτε, τι θα αφήσει πίσω του;; Θλίψη :(

akb8862 είπε...

Αχ! Roadartist ...να άφηνε μόνο θλιψη θα ταν μόνο αυτό. Τα σπασμένα ποιος θα τα πληρώσει; Ούτε αυτό τους νοιάζει γιατί θα τα πληρώσει ο κοσμάκης & αυτούς δεν τους νοιάζει.

Το ξέραμε πως οι πολιτικοί δεν έχουν τσίπα αλλά αυτό είναι άνω ποταμών! Να δούμε πόσες νύχτες δεν θα κλείσουμε μάτι!

Ανώνυμος είπε...

Ας αρχίσουμε απ' το να "σαστίσουμε".Στην εποχή αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμο..

onlysand,με τον διεισδυτικό στίχο σου...

onlysand είπε...

MERILou, ROADARTIST, ΑΛΕΞ

κι εγώ δεν έχω τι να πω, χρυσά παιδιά

όλη η Ελλάδα βρίσκεται νομίζω σ' αυτή την κατάσταση: σαστισμένη, φοβισμένη, σε απόγνωση, να μην πιστεύει στα μάτια της - θυμωμένη όμως, πολύ. ΟΡΓΙΣΜΕΝΗ

και προπαντός με μεγάλα ερωτηματικά!

έχω την αίσθηση πάντως, ότι ανάμεσα στους καπνούς και την ολοσχερή καταστροφή, διαφαίνεται μια 'υγεία' αν πέσουν οι μάσκες...
Οι ακραίες καταστάσεις έχουν τουλάχιστον το 'καλό' ότι αποκαλύπτουν!

Να είστε όλοι καλά: κι αν μένω άφωνη, φορές, είναι η ψυχή μου ματωμένη όπως όλων σας

onlysand είπε...

ΑΡΙΑΔΝΗ

ναι, από κει αρχίζοντας, μπορεί και να ΔΟΥΜΕ επιτέλους ΠΟΎ πάμε - για ν' αλλάξουμε ρότα.

βλέποντας στις σελίδες σας τον δικαιολογημένο θυμό, την επίκληση ιδανικών και Ομορφιάς, την αγνή πρόθεση της γενναιόδωρης ψυχής, έχω μια αισιόδοξη προσδοκία - επειδή δεν είμαστε άξιοι αυτών των καταστροφών και της ωμής βίας!

Ανώνυμος είπε...

Νανά, με αριστουργηματικό τρόπο, ανάγεις σε υψηλότατη "μεταφορά" την κατάντια των 'πολιτικών', των αδίστακτων συμφερόντων που τους στηρίζουν - αλλά και τα Ιδανικά του Ανθρώπου, που μπορούν να μας βγάλουν απ' τον... "Υπαρκτό Ρεαλισμό"...

Ας υψωθούμε, επιτέλους, στο επίπεδο που μας αξίζει! Φτάνει πια το ΤΕΛΜΑ!

akb8862 είπε...

Νανά, σε ευχαριστώ πολύ για τις αναρτήσεις μας στον Φλοίσβο & για τη φωτό που διάλεξες για μένα. Μιλάει μέσα μου!

onlysand είπε...

MARKO

σ' ευχαριστώ και πάλι, να είσαι καλά
εύχομαι το ...πηγάδι να έχει πάτο (επιτέλους, τον φτάσαμε!) - για να αναδυθούμε!

onlysand είπε...

ΑΛΕΞ

ναι... η "Μνήμη". Μόνο αν δεν σταματήσουμε ν' αναρωτιόμαστε, θα μπορούμε και να μην ξεχνάμε

το ήξερα πως θα σου αρέσει ο πίνακας του Μαγκρίτ. Είναι το εξώφυλλο του 2ου βιβλίου μου - τον έχω 'πειράξει' λίγο - βλέπε συγκριτικά: books-of-poems.blogspot.com

Ανώνυμος είπε...

"να οσφραίνομαι ανάσταση
στη μέση των λεωφόρων"

Δε θα σχολιάσω.Τα είπες όλα.

Καλή σου μέρα!

Ανώνυμος είπε...

Πόση συγκίνηση, Νανά, κρυμμένη σε ευωδιές και πόνο!
Πάντα με αφήνει άφωνη η εμπνευσμένη ποίησή σου, να είσαι καλά!

Μετά την καταιγίδα, ήλιος. Mακάρι και συμβολικά, για να επουλώσουμε τις πληγές...

Καλό μεσημέρι σε όλους μας

Roadartist είπε...

"στου παιδιού την περιφρόνηση
για τους επιφανείς ενήλικους"

καλό απόγευμα..

akb8862 είπε...

Θα σχολιάσω από αύριο. Καλησπέρα σε όλη την ΑΜΜΟ.

ΕΠΕΙΓΟΝ:

Την Παρασκευή 12/12 ανάβουμε ένα κεράκι στο μπαλκόνι μας στις 21:00 για τον♥Αλέξη♥ .

Αν δεν έχετε μπαλκόνι κάνει και ένα παράθυρο.

Προωθήστε το ΤΩΡΑ! Ευχαριστώ πολύ!

Ανώνυμος είπε...

Με πολλή συγκίνηση και 'περιφρόνηση' μαζί, πώς καταφέρνεις Νανά και συνδυάζεις στα έξοχα ποιήματά σου, την τρυφερότητα και την ορμή - να είσαι καλά, που δεν μας αφήνεις να εφησυχάσουμε!

Πριν από μισή ώρα έβαλα κι εγώ το κεράκι στο μπαλκόνι: να θυμόμαστε για να μην επαναληφθεί

Καλό βράδυ σε όλους!

akb8862 είπε...

Σταλαγματιές πένθους πικρού & ατελείωτου σταλάζει τούτο το ποίημά σου,Νανά...Και το πένθος για τον ελληνισμό μας ολοένα & μεγαλώνει (δες σημερινό μου ποστ).

Σιωπώ &αποθέτω & γω το δάκρυ μου να το στεγνώσει ο Φλοίσβος πάνω στην Άμμο μας.

ΚΑΛΗ μας ΜΕΡΑ. Αμήν...

Ανώνυμος είπε...

"μιας χώρας που αιμορραγεί διάλυση":

Ας πιάσουμε πάτο.Φοβόμαστε;

Είναι το μόνο που μας απομένει.

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι επειδή μας έχει πάρει ο κατήφορος, καλό είναι να τον "βιώσουμε" ως τον πάτο!

Σ' αυτή την προοπτική, τα ποιήματά σου, Νανά, των τελευταίων ημερών θεωρώ ότι, καταδεικνύοντας το τέλμα, μας δίνουν την ώθηση για το τέλος του τούνελ.

Σ' ευχαριστώ πολύ, και χαιρετώ τους εκλεκτούς συνταξιδιώτερς

akb8862 είπε...

" μιας χώρας που αιμορραγεί διάλυση
κάτω απ’ τα βεγγαλικά
των σιδερένιων δέντρων" !

Στο μπλογκ της Αριάδνης μόλις( !!!) συνέπεσε,Νανά, να με προσελκύσει ο ίδιος στίχος που σχολίασες εσύ.

Στο δικό σου αφού διάλεξα τι μου "άρεσε" πιο πολύ ( όλο μου αρέσει,μα ιεραρχώ για να βάζω & φραγή στην φλυαρία μου & να μη σας ζαλίζω .Γι` αυτό : μου "άρεσε" )βλέπω πως επέλεξα ότι επέλεξε η Αριάδνη!

Άρα ,το χα μέρες προαισθανεί- είμαστε & οι 3 μας σε διαρκή τηλεπαθητική & διαμπλογκική διασύνδεση! Αλλιώς αυτό ΔΕΝ εξηγείται!

Σ` ότι αφορά το υπέροχο ποίημά σου είμαστε πάρα πολύ κοντά στην έμπνευση!

Τούτες τις μέρες γράφω ( γράφω!!! ;;;) ένα χαικού (με τρελαίνει το είδος ,το ξέρεις) με ίδια θεματική & έννοιες -σύμβολα κλπ.

Απλώς, χρόνο δεν έχω. Έχω διάφορα χαρτάκια στην τσέπη & όταν μου ρθει έμπνευση γράφω, πχ στο λεωφορείο ,στο δρόμο( σταματώ & γράφω) & μετά τα βάζω στο πορτοφόλι μην τα χάσω. Κάποτε θα γίνει η συγκόλληση ( όταν βρεθεί χρόνος ...Όποτε!) & θα βγει στον αέρα.

Άσε! Αν προσέχω πολύ το πορτοφόλι στα λεωφορεία δεν είναι τόσο για τα λεφτά ( δεν κυκλοφορώ ποτέ με περισσότερα από 15-20 ευρώ τη μέρα)είναι γιατί φοβάμαι μη χάσω καταγεγραμμένες εμπνεύσεις!

Είναι & πρόβλημα αυτό,γιατί περπατώντας σκέφτομαι πάντα "στιχοπλοκές " & περνώ πολλές φορές δίπλα από γνωστούς & δεν τους βλέπω & μετά από καιρό μού λεν :"τάδε μέρα τάδε ώρα πέρασες από δίπλα μου σε χαιρέτησα & δεν μου μίλησες!" & βέβαια -τι να πω & γω τους λέω ότι δεν έχω καλή παρατηρητικότητα... Τι να πω! Μάλλον τρελός παπάς με βάφτισε ;

Φιλιά σε όλη την ΑΜΜΟ!

onlysand είπε...

FYLLO, ROADARTIST, VOUL-VOUL

να είστε καλά, κορίτσια δροσερά και ανήσυχα

πάντα χαίρομαι τις 'επισκέψεις' σας

Όμορφο βραδάκι - γαλήνη

onlysand είπε...

ΑΛΕΞ*, ΑΡΙΑΔΝΗ, ΜΑΡΚΟ

Το ίδιο ισχύει και για σας: απολαμβάνω (τρόπος του λέγειν) το ανήσυχο και άγρυπνο πνεύμα σας!
Ε, ναι: το ότι έχουμε πιάσει πάτο, είναι ηλίου φαεινότερο. Συνήθως, (βλ. Ιστορία) μετά την καταστροφή, γεννιέται το Καινούργιο˙ είναι νομοτελειακό (δεν μ’ αρέσει η λέξη ‘ελπίδα’ – παραπέμπει σε παθητική αναμονή...)

*Κοίτα, λοιπόν, πώς συνεχίζονται οι συμπτώσεις: κι εγώ προχθές τα ξημερώματα έγραφα κάτι για τη σιωπή – σκέφτομαι να βγει όταν φτάσουμε στο ευτυχισμένο ‘τέλος’...
Πολύ γλαφυρή η εικόνα με τα 'χαρτάκια στις τσέπες και στο πορτοφόλι' - σαν να σε βλέπω, 'αδελφάκι'! ;)

Roadartist είπε...

Πολύ όμορφες οι μουσικές επιλογές σου..

Και το ποίημα..πολύ εύστοχο..

Η ΑΘήνα μια καμμένη πόλη, με πολίτες που πραγματικά απορώ με τις αντοχές μας.......

meril είπε...

Ας αφήσω την καλημέρα μου

και θα λεγα πως μια πόλη που φανερά αιμοραγεί δεν έχει παρά ή να σωθεί ή να πεθάνει
έτσι που χαίνουν οι πληγές

Την έσω αιμοραγία να φοβάστε...

onlysand είπε...

ROADARTIST

σ' ευχαριστώ, ακάματο παιδί ενθουσιώδες
έχουμε πολλές αντοχές, φαίνεται... ;)

ηλιόλουστο πείσμα εις το διηνεκές (του Ανθρώπου) σού εύχομαι!

onlysand είπε...

MERILou

ας σου στείλω κι εγώ την καλημέρα μου, σοφή 'δασκάλα' με τις καίριες παρατηρήσεις

Αν είναι να πεθάνει η πόλη, θα έχει παραιτηθεί κουρασμένη και ηττημένη
Αν είναι να σωθεί, ο Κύριος μας 'λυπήθηκε' - αλλά και το δαιμόνιο του Έλληνα, που βρίσκει πάντα τη 'λύση'...
ΔΕΝ ελπίζω, ΔΕΝ πιστεύω στους πολιτικούς - δεν δείχνει να έχουν καταλάβει ΤΙΠΟΤΑ! Η 'έσω αιμορραγία' έχει καταντήσει ...καθεστώς, δεν το βλέπουμε;...

Ανώνυμος είπε...

Συγνώμη, Νανά, που δεν θα σχολιάσω τα εξαιρετικά όπως πάντα ποιήματά σου

η οργή έχει φτάσει πια να με πνίγει!

"ανέλαβε", λέει, την ευθύνη! κι εμείς τι είμαστε; μαριονέτες ή ρομποτάκια;!

αφού... αναλαμβάνεις, Εύγε και ΦΕΥΓΕ!!!

Η Ακρόπολη σήμερα έχει πολύ όμορφη θέα: ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ γράφουν τα πανώ

onlysand είπε...

ERASER :)

"Εύγε και ΦΕΥΓΕ!!!"

Ποιητή, ...έγραψες!

άντε να δούμε, πού είναι ο πάτος
...της ευθύνης ;)

akb8862 είπε...

"Εύγε και ΦΕΥΓΕ!!!"

Φίλτατε eraser !

Πόση ευγενική ψυχούλα έχεις...Να σαι καλά.

Μα εγώ δεν μπορώ να αντέξω άλλο την ευγένεια...Μεγάλωσα μέσα στη χούντα. Δυο φορές συνέλαβαν τον πατέρα μου για δυο 24ωρα μα ήταν πανέξυπνος -αν & μετά βίας στην κατοχή τέλειωσε την Ε! Δημοτικού-τους μπέρδευε στην ανάκριση & τον άφηναν ελεύθερο,γιατί ανήκε σε μυστική οργάνωση δημοκρατικών ατόμων από όλες τις κομματικές αποχρώσεις, εκείνες που στις μεταπολίτευση πήγαν ως "Νέες Δυνάμεις" με την Ένωση Κέντρου του Γ. Μαύρου.

Στην τελευταία του κράτηση έφαγε τόσο ξύλο που από το αριστερό του αυτί δεν ακούει καθόλου...Στα γεγονότα του Πολυτεχνείου είχε διαφύγει στο Αγ. Όρος...

Βίωσα σε μικρή ηλικία την απόγνωση,τον φόβο & τον πόνο της μάνας που δεν ήξερε κάθε φορά τι να κάνει,σαν τα παιδιά σήμερα του Ιράκ που βλέπουν να γίνονται πολλά γύρω τους μα δεν καταλαβαίνουν γιατί & γιατί ζουν σε τέτοιο κόσμο...

Τούτα τα τραγικά παιδικά βιώματα με κάνουν να πω έξω από τα δόντια:

Εκείνο το παπούτσι που δεν έφαγε στα μούτρα ο Μπους αναζητά επειγόντως παραλήπτες ανάλογου επιπέδου ή και χειρότερου ακόμη!

Όσο & να το χτενίσει η γριά κούκλα ξανά δεν γίνεται. Το μόνο που της απομένει αν συνεχίσει κι άλλο είναι να το τσουρουμαδήσει ,να συγκάψει,να φτάσει και σε κατακλίσεις & να ψοφήσει μες τα άγρια μεσάνυχτα...Μα με όλα αυτά θα χρειαστεί & μακιγιάζ απ` το Γραφείο Τελετών& θα ανέβει πολύ ο λογαριασμός μετά! Τους τεθλιμμένους της συγγενείς που την υπομένουν τόσα χρόνια δεν τους λυπάται! Τόσο σκυλίσια καρδιά έχει!

Αχ! Θου Κύριε! Τι είπα πάλι! Συχωρνάτε με!!!!

Καλό βράδυ.

onlysand είπε...

ΑΛΕΞ :)

χαχαχα να 'σαι καλά, αδελφάκι - καιρό είχα να γελάσω!...

τη μια ο eraser, την άλλη εσύ,
μου κάνατε καινούργια συκώτια!:)

η οργιώδης φαντασία σου, 'αδελφάκι', είναι
ΑΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΗ - πού πας και τα βρίσκεις, βρε ακαταπόνητο;...! ;)

Αλήθεια, τη χρειαζόμαστε μια ηλιαχτίδα μέσα στη βαριά συννεφιά...

έχω και τον Johnny Cash να με ρωτάει κάθε φορά που έρχομαι στον 'φλοίσβο': is it getting better? or is it still the same...

και στα better και στα same, όμορφο βραδάκι σε όλους, anyway... :)

Ανώνυμος είπε...

Έι, Άλεξ! ;)

για ευγένεια το πέρασες το "εύγε-φεύγε";...!
Να έχουν χάρη που σέβομαι την "Άμμο", αλλιώς δεν θα συγκρατούσα την αηδία μου

Νανά, στην τρυφερή "προςευχή" σου, να προσθέσω: δώσε λίγο μυαλό στην εξουσία και σε μας αξιοπρέπεια να μην τους ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ!

Καλημέρες

Ανώνυμος είπε...

Πόσο φως και πόσο σκοτάδι αντέχουμε ακόμα άραγε..

Νανά,πάντα τα καλύτερα για σένα..

akb8862 είπε...

Νανά, eraser , ευχαριστώ. Πρέπει να κλείσω. Δείτε γιατί σε 1ο μου σχόλιο στην τελευταία μου ανάρτηση.

Ευχαριστώ,φιλιά στην ΑΜΜΟ μας.

onlysand είπε...

ERASER

μη συγκρατείς το θυμό σου - σου κάνει κακό... ;)

πολύ συγκινητική και ταυτόχρονα ρεαλιστική η 'προςευχή' σου

τις άυλες αξίες είναι που πρέπει ν' αναστήσουμε - να είσαι καλά και ν' αντέχεις!

onlysand είπε...

ΑΡΙΑΔΝΗ

σ' ευχαριστώ πολύ, ευαίσθητο και αγωνιστικό κορίτσι - ενθέρμως σού ανταποδίδω τις ευχές! :)

είναι παρήγορο να 'βρίσκονται' άνθρωποι με τις ίδιες ιδέες - ιδιαίτερα σε τόσο χαλεπούς καιρούς...

όμορφο βράδυ και καλό ξημέρωμα :)

onlysand είπε...

ΑΛΕΞάκι

με τρόμαξες!...

1. ο καλός πατερούλης σου να γίνει γρήγορα καλά, εύχομαι με όλη μου την ψυχή!

2. ως ...παθούσα, υπομονή να σου συστήσω με το πισι - δεν πιστεύω να έχασες σημαντικά πράγματα!

3. άφησα σχόλιο στο μπλογκ σου - μην αγχώνεσαι, όλα θα πάνε καλά!

καλές αντοχές εύχομαι και σε σένα, γενναίο και αγνό παιδί :)

onlysand είπε...

Παραγγελία-sms από ΑΛΕΞ - να μην ανησυχούμε οι φίλοι του :

"Είμαι πάρα πολύ καλά. Η κατάσταση τού πατέρα βαίνει καλώς και ελεγχόμενη. Όλα θα πάνε καλά!"

Με αισιόδοξη θέρμη και αγάπη, τον συνοδεύουν οι ευχές μας!

Καλημέρα ολοφώτεινη σε όλους :)

Ανώνυμος είπε...

Τις "προςευχές" μας να ενώσουμε όλοι, να σηκωθεί η κοινωνία μας στο ύψος που της αξίζει - αγάπη, αξιοπρέπεια, αλληλεγγύη - αρχίζοντας πάντα από ΜΕΣΑ μας!

Νανά, σ' ευχαριστώ για την "Άμμο" σου/μας!

Στέλνω κι εγώ τις ευχές μου στον Άλεξ και στον πατέρα του: καλή δύναμη!

THE_RETURN είπε...

Θα αναφερθώ προς το παρόν μόνο στο "Των ορατών η ερημία" το οποίο κρίνω ότι είναι πολύ ισχυρό ποίημα.
Επιφυλάσσομαι βέβαια να διαβάσω "επισταμένα" κάποια στιγμή και τα επόμενα.

Ποίημα στην ουσία υπαρξιακό, μια δήλωση των δικαιωμάτων του "μέσα χρόνου" έναντι της παγωμένης "κάψουλας του χρόνου".

Οι δύο χρόνοι, ο "έσω" - "ψυχικός" - "ποιητικός" - "άχρονος χρόνος" και ο "έξω" - "ιστορικός"- "διαμελισμένος" φαντάζουν πάντα ασύμπτωτοι, και ίσως μόνο η ποίηση κάποτε, και μάλιστα στις πολύ καλές στιγμές της -όπως σε αυτό το ποίημα- μπορεί και κλείνει το χάσμα ανάμεσά τους.

Το θέμα του κατά πόσο αυτοί οι δύο χρόνοι μπορεί να γίνουν "ένας" στην απτή ορατότητα, είναι τόσο βασανιστικό που μπορεί να οδηγήσει και σε ...εξεγέρσεις ανάμεσα στους ανθρώπους.

Δεν έχουμε ακόμα συνειδητοποιήσει, φαντάζομαι, πόσο βαθειά "ποιητικό" ζήτημα είναι εκείνο της "πολιτικής".

Εννοώ φυσικά, της πολιτικής όταν εκφράζεται με ρηξικέλευθο τρόπο, διότι η ημερήσια "αξιωματική" έκφρασή της παραπέμπει μόνο στην "Ερινύα υποταγή".

Mαταίως αποπειρώνται οι άνθρωποι αρκετές φορές να "εκλογικεύσουν" και να "εξορκίσουν" το όνειρο, για να μην ταλαιπωρούνται από αυτό.

Ένα βιαίως εκλογικευμένο και παραμερισμένο όνειρο είναι μια βόμβα πάνω στην οποία κάθεται ολόκληρη η κοινωνία...

Και η ποίηση, κάποτε, σε αυτή την περίπτωση μπορεί να ηχεί όπως οι σάλπιγγες έξω από τα τείχη της Ιεριχούς... Σε μία και μόνη μουσική εκπνοή κατολίσθησης αναγείρει το φαινομενικά αδύνατον μπροστά στα έκπληκτα μάτια κάθε σκεπτικιστή...

Καλημέρα Νανά μου :)

Roadartist είπε...

Εγώ πάλι "μπλέχτηκα" λίγο με τον πατέρα του Αλεξ, αλλά το προσπερνώ..τόσα με μπλέκουν σήμερα, ας μη κολλήσω κ σε αυτό!
Μια καλησπέρα να αφήσω! Να είστε καλά, έρχονται κ γιορτές..αλλά που τέτοια διάθεση..

Ανώνυμος είπε...

Νανά μου, πολύ ωραία ιδέα να μας χαρίσεις αυτή την «απλή» προσευχή. Μας προτρέπεις να σκεφτούμε και να μοιραστούμε!
Δεν έχω βέβαια τη δική σου και άλλων φίλων ποιητική δεινότητα, να προσθέσω όμως κι εγώ: αγάπη, ειρήνη, υγεία σ’ όλο τον κόσμο, κι ας γίνουν επιτέλους δίκαιοι οι κυβερνήτες ανά την υφήλιο.
Περαστικά και στον πατέρα σου, Άλεξ! Με αγάπη σε σκεφτόμαστε

Καλό βράδυ σε όλους τους εκλεκτούς συνταξιδιώτες

onlysand είπε...

@ MARKO & VOUL-VOUL

με την όμορφη καλοσύνη και την ευγένεια της ψυχής σας :)
θερμές ευχαριστίες

Την καλησπέρα μου

και στην
@ ROADARTIST

Πράγματι, χαμινάκι μου, πού όρεξη για γιορτές και πανηγύρια˙ πληρώνουμε όλοι τη θλίψη (τουλάχιστον!) που μας αναλογεί...
Να είσαι καλά!

Αρμονικό βράδυ και όμορφο ξημέρωμα σε όλους!

onlysand είπε...

My RETURN

σ’ ευχαριστώ και πάλι για την αφύπνιση στο ‘ριψοκίνδυνο’ όνειρο – μακάρι να ήταν έστω και καθ’ υποψία ‘κολλητικό’ για την ‘πολιτική’...

Αν και ‘κλωτσάει’ η πραγματικότητα που μας αρρωσταίνει, τόσο όμορφα τα λες και τα γράφεις, που μπαίνω στον πειρασμό να ...πιστέψω πως ο κόσμος μπορεί να γίνει ιδανικός ;)
Κάποιος θα πρέπει να απασφαλίσει επιτέλους τη βόμβα πάνω στην οποία ...(επ)αναπαυόμαστε...

Πάντως, η «οργιώδης ετερότητα»* βρίσκει και στα σχόλιά σου την ιδανική προσωποποίησή της

*δείτε και το πιο πρόσφατο ποστ τού Ριτέρν

akb8862 είπε...

Νανά ,χίλια "ευχαριστώ" & σε σένα & σε όλη την ΑΜΜΟ. Τα νέα μου στο τελευτ. σχόλιο μου στο μπλογκ μου. Κάνω οικονομία δυνάμεων,σόρυ.
Φιλιά στην ΑΜΜΟ μας.

akb8862 είπε...

"αυτού του χρόνου-που-να-πάει-και-να-μην-ξανάρθει, ο δίσεκτος-και-λίγα-λέω!..." !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Πώς αλλιώς να (επι-)χειροκροτήσω με χέρια & πόδια τούτη τη φράση σου;

Αν ολοκληρώσω & γω εκείνο το χαικού του Δεκέμβρη τούτου, θα το δείτε έστω & τον Φλεβάρη ,γιατί τώρα γράφεται μεταξύ τυριού & αχλαδιού,όπως λεν & οι Γάλλοι.

Σας ευχαριστώ πολύ όλες/ους σας για την αγάπη σας .

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικό το σχόλιο του return.
Η ποίηση είναι βαθύτατα πολιτική πράξη.

Την καλημέρα μου στη γλυκιά οικοδέσποινα και σ' όλη την παρέα!

onlysand είπε...

ΑΛΕΞ* & ΑΡΙΑΔΝΗ**

δυο-δυο, μου ερχόσαστε, τρυφερά παιδιά - διπλή χαρά! :)

όσο και όπως χαίρομαι να διαβάζω εδώ στην 'άμμο' αλλά και στα δικά σας ιστία τις όμορφες σκέψεις σας

*όλα βαίνουν καλώς με τον πολύτιμο πατέρα σου;

**κάτι συμβαίνει, αισθαντικό κορίτσι, και η 'ειδοποίηση' μου έρχεται πολύ καθυστερημένα! Τώρα ξαναήρθα στο 'νυχτερινό' σου, γιατί 'ήξερα' ότι έχεις απαντήσει - ακόμα να φτάσουν σε μένα... ;(


Ζεστό και χαρούμενο (όσο γίνεται) Σ/Κ σε όλους τους εκλεκτούς συνταξιδιώτες :)

Ανώνυμος είπε...

Το παρόν σχόλιο από Akb8862(=Νικηφόρος ,κατά εκτός Νετ κόσμον!(Βαριέμαι τώρα να ξαναχτυπώ κωδικούς & τρίχες).

Όλα βαίνουν καλώς με όλα! Να μην ανησυχείς Νανά μου. Δεν άνοιξα ακόμη τα μέιλμποξ μου μόνο ,μα θα γίνει & αυτό ΟΠΟΤΕ !

Και εγώ είμαι υπέροχα. Το βράδυ θα βγω με πολύ καλά φιλαράκια& ίσως αύριο το βράδυ ( πρώτα ο Θεός & αφού σιγουρευτώ ό,τι όλα συνεχίζουν να βαίνουν καλύτερα) να πάω να δω το "Καλά κρυμμένα μυστικά" ,περιμένοντας τη "Σκόνη του χρόνου" . Ελπίζω όλα να γίνουν έτσι.

Όχι που θα κάτσω να σκάσω!!! & αν κάποια ή κάποιος μάθει πως έρχεται κατά Θεσ/νίκη ο υπέροχος ΝΟΤΗΣ ( ο Σφακιανάκης εννοώ) σφυράτε μου ΑΜΕΣΩΣ να πάω να ακούσω εκείνο το ανεπανάληπτο " ταξιδεψέ με ,φίλησέ με , σ` αγαπώ" & εντός πάντα των νομίμων πλαισίων & πάντα εντός του καταστήματος θα τα κάνω όλα λίμπα, αλλά υπόσχομαι πως το χειμερινό κατάστημα , θα παραμείνει χειμερινό! Δηλ δεν θα γίνει "θερινό" εξαιτίας μου! Πάντα νόμιμο ξεφάντωμα κάνω.

Τα φιλιά μου !