για το ποστ "Ιδιαίτερα στην Αγάπη"
από Αριάδνη
Καλημέρα σε όλους!!!

Με ενδιαφέρον διάβασα τις απόψεις σας σε θέματα εκφραστικής όσο και σε θέματα τέχνης και παρεπιδημούντων εν αυτή..(με palatino θα είχε καλύτερη εικόνα το "αυτή" αλλά δεν πειράζει!!)

Εύχομαι σε όλους Καλή χρονιά με την ευχή να "κρατηθούμε" στην ουσία των
πραγμάτων ...ακόμα κι αν αυτή βρίσκεται στη λεπτομέρεια!
29 Δεκέμβριος 2008 10:56 πμ

από
Markos A
...Ωραία που 'ναι τα σπίτια φτιαγμένα
ωραίες οι πόρτες μ' όλα τα κλειδιά
και η κυρά που 'ναι μια νεράιδα
ήρθαμε να της φέρουμε τη χαρά

Ηρθαμε να σας φέρουμε το αστέρι
από το Κοριλιάνο
και να μας δώσετε γρήγορα τον μπουναμά

Ηρθαμε να σας φέρουμε το αστέρι...

απόσπασμα από τα παραδοσιακά κάλαντα της ελληνόφωνης Κάτω Ιταλίας.
Eνδιαφέρον και το σχετικό σάιτ :

http://www.greciasalentina.org/L_Html/

και η μισή μου καρδιά στην Παλαιστίνη βρίσκεται...

ΚΑΛΥΤΕΡΗ Χρονιά για όλους :)
29 Δεκέμβριος 2008 1:03 μμ

από
Ερμία
ακόμα κι όταν δεν προλαβαίνω να γράψω, καθημερινά διαβάζω είτε τα κείμενά σου είτε τα σχόλια των φίλων. στην ποίησή σου βρίσκω και το καράβι και τη θάλασσα για το ταξίδι.
μακάρι να μπορούσα να ανταποδώσω με τις λέξεις μου τον παλμό τους...

εκπρόθεσμη εγώ - που ετυμολογείται απο το "ντεμοντέ" - παραμένω προς το παρόν στα μετόπισθεν αλλά με παρόντα και παρελθόντα χρώματα ζωντανά, ευτυχώς :-)
στη ψηφοφορία δεν πήρα μέρος γιατί οι συγκεκριμένοι ζωγράφοι δεν είναι απο τους "αγαπημένους" μου :-P με εξαίρεση τον Σερά κι αυτόν όχι ...ολόκληρον! οι πίνακες με τη γνωστή μέθοδο δεν μού λένε τίποτα αισθητικά πέρα απο την αξία τής θεωρίας τού διαχωρισμού που τη στιγμή που "δημιουργήθηκε" άλλαξε τη ροή σε πολλά ποτάμια. αλλά τρελαίνομαι για τα γυμνά σκίτσα του - με την ίδια μέθοδο. και ειδικά γιατί είναι ασπρόμαυρα...
με τον Ματίς και τον Σεζάν έχει τύχει ν' "ασχοληθώ" κι εγώ στη σελίδα μου, όχι με τις καλίτερες προθέσεις-γελάω
Διαβάζοντας τις "σημειώσεις ενός ζωγράφου", τού Ματίς, άντε να αρνηθώ πως είναι απο τα βασικά κείμενα τής μοντέρνας τέχνης. Κατάλαβα πως δεν μιμήθηκε απλά τον Σεζάν πιστεύοντας στη δυναμική και όχι στη στατική τέχνη. Κι αυτό που ανακάλυψε στον Σεζάν ήταν πως ένας πίνακας αποκτά δομή μέσα απο τη σχέση τών χρωμάτων που τον απαρτίζουν(τών συστατικών του χρωμάτων). Φαινομενικά, αυτό συμπίπτει με το ιδανικό τού Σερά για αρμονία δομής αλλά στην ουσία τον κατηγορούσε ως καταστροφέα τής ακεραιότητας τού χρώματος καθώς τα κατακερμάτιζε σε στίγματα κι άρα τους αφαιρούσε τη "ζωή". Συμφωνούσε με τον όρο τού Σεζάν οτι έπρεπε να χρησιμοποιούνται στη "πληρότητά" τους. Συμπίπτει με τον Σεζάν στο γεγονός πως αναζητούσε τη δομή ενός πίνακα διατηρώντας την καθαρότητα τών χρωμάτων, χωρίς να χρησιμοποιεί τη βοήθεια που δίνει το μαύρο ή το γκρί. Στην ουσία ο μοναδικός ζωγράφος που είχε αυτή τη φιλοδοξία πριν τον Ματίς, ήταν ο Σεζάν.
ο Ματίς πίστευε πως υπάρχουν μόνο δύο τρόποι για να δείξει κανείς τη πραγματικότητα. ο ένας είναι ο ωμός κι ο άλλος να την ανακαλέσει μέσω τής τέχνης. Κι αυτό είναι το σημείο που τον διαφοροποιεί απο τον εξπρεσιονισμό (γαλλικό και γερμανικό). οπαδός τής τάξης (διαυγείς μορφές δηλαδή) στους πίνακές του σαν πρωτο στοιχείο κι έπειτα ακολουθεί η ισορροπία στις αποχρώσεις τού πίνακα. Η άποψη που θα γράψω πιό κάτω είναι αυτή που δηλώνει καθαρά την απόσταση που τον χωρίζει απο τους φίλους του τούς φωβ αλλά και απο τούς εξπρεσιονιστές γενικά (και στην ουσία "απομάκρυνε" εμένα απο το έργο του)":
"ονειρεύομαι μια ισορροπημένη, καθαρή και ήρεμη τέχνη, χωρίς θέματα που να προκαλούν ανησυχία ή κατάθλιψη, μιά τέχνη που να είναι για κάθε πνευματικά εργαζόμενο, είτε είναι επιχειρηματίας είτε συγγραφέας, ένα καταπραϋντικό, ένα διανοητικό ηρεμιστικό, κάτι άνάλογο με μιά καλή πολυθρόνα που τον ανακουφίζει απο τη σωματική του κούραση"... ;-/
αυτά είναι θέματα όμως που δεν ολοκληρώνονται έτσι εύκολα και έτσι επιφανειακά όπως το έκανα εγώ - τόμοι ολόκληροι έχουν γραφτεί και σηκώνουν ώρες και ώρες συζήτηση για κάποιον που νοιάζεται.
ψήγματα για αναζήτηση...
καταχράστηκα την "άμμο" όμως και τη ζεστή φιλοξενία :-)
τα "τραύματα" τών ημερών είναι πιό σημαντικά και για να πάω στο ματζόρε τών ευχών δεν είναι εύκολο όσο και να θέλω να το χρωματίσω.
"παρά ταύτα" να ευχηθώ σε όλους μας να κάνει πάντα τέχνη η σκέψη μας για να καθαρίζει το "καυσαέριο" και να ενώσω την ευχή μου για καλές χρονιές.
σε σένα Νανά μου δημιουργικότητα και ομορφιά στη κάθε μέρα σου!
29 Δεκέμβριος 2008 10:27 μμ

@ ΑΡΙΑΔΝΗ :)

αισθαντική Νυχτερινή μου,
στ' αλήθεια τον πυρήνα αγγίζεις όταν λες " να "κρατηθούμε" στην ουσία των πραγμάτων " !...

Έστω, λοιπόν, και στιγμές αν είναι, η ευτυχία συχνά να σου χτυπά την πόρτα, όμορφα ν' αρμενίζεις μες στην ποίηση που τρέφει τη ζωή σου :)

@ ΜΑΡΚΟ :)

ευγενικέ συνταξιδιώτη, πολύ σ' ευχαριστώ για τα κάλαντα της Κάτω Ιταλίας - και το site τους, πράγματι, πολύ συγκινητικό...

οι ευχές μου σε συνοδεύουν
Καλή Χρονιά να έχεις! :)

Υ/γ. Πάλι στην Παλαιστίνη ματώνει η καρδιά μας... αρρωστήσαμε!...\

29 Δεκέμβριος 2008 11:23 μμ
ΕΡΜΙΑ αγαπητή! :)))

ξυπόλητη, χρωματιστή, πάντα αστραφτερή

πόσο μας έλειψες!

Να μην υπεισέλθω τώρα στο εξαίρετο δοκίμιο, για το οποίο θερμά σ’ ευχαριστώ - έχεις αυτή την ιδιοφυή ικανότητα να συμπυκνώνεις την ΟΥΣΙΑ με τόσο παραστατικό τρόπο! - θα σου πω μόνο, ότι βρήκα το σχόλιό σου στο ταχ/μείο μου, μόλις τελείωσα το μέρος που σε αφορά (στο μικρό δώρο-κουίζ για τους φίλους της 'άμμου' που ετοιμάζω για την Πρωτοχρονιά) !!!
Ίσως επειδή πολύ συχνά σε σκέπτομαι και σε επι-σκέπτομαι :)

Περιμένουμε πάντα να ξανασαλπάρει το ιστίο σου - στο μεταξύ, σου εύχομαι Υγεία και Χαρά στη ζωή σου, ευτυχείς εμπνεύσεις στα ταξίδια του νου και του χάρτη του - α, και ...συμπτώσεις!...! ;)

ΟΜΟΡΦΗ & ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΧΡΟΝΙά, για σένα και τους αγαπημένους σου! xxx
29 Δεκέμβριος 2008 11:28 μμ