έπεα επί άμμου 27/1/09

76 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ όμορφη μετάφραση...αλλά το ξέρω ότι "το έχεις"!

Έψαξα λίγο...με μια γρήγορη ματιά, αν και νομίζω πήρες τα πιο καλά, κρατάω αυτό:

"Cast a cold eye
On life, on death.
Horseman, pass by!"

Μάλλον για την περίεργη αισιοδοξία μου μερικές φορές....I always give a fight, but I know...I am just a passer by...

Φιλί

Roadartist είπε...

Υπέροχη ανάρτηση, για έναν λογοτέχνη που ομολογώ πως δεν έχω διαβάσει.. Ευχαριστώ για αυτό το θησαυρό που μόλις βρήκα Νανά..
Πριν λίγο είδα τα "σφραγισμένα χείλη" (the reader)..τι ταινιάρα στη προτείνω να τη δεις..Πουφ.. οι στίχοι ήρθανε και 'δέσανε'..

Σε ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Μμμμ...με συγχωρείτε που γράφω 2η φορά αλλά τα σφραγισμένα χείλη roadartist μου δεν είναι τόσο ταινιάρα κατά τη γνώμη μου...

Μια δυο καλές στιγμές και πολλά κρυφά νοήματα υπερ και κατά διάφορων καταστάσεων...

Δύο ώρες ατελείωτης προπαγάνδας...αν είχα πάει μόνη θα έφευγα...ένεκα το φαγητό μετά... :)

Φιλικά πάντα

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικά διαφωτιστικό το ποστ σου, και ταυτόχρονα με "υποκειμενική θέση", Νανά - το εκτιμώ αυτό: η "ψυχρή" Ιστορία κρύβει πολλά. η ματιά "ενός από μας" βοηθά τις απόψεις των αναγνωστών

Για τον Γέιτς: ταραγμένες εποχές, δικαιολογημένες αμφιταλαντεύσεις και "ακρότητες", θα έλεγε κανείς...

Τα "σφραγισμένα χείλη" δεν τα είδα, ακριβώς επειδή, από γνώμες φίλων και διαβάσματα, υποψιάστηκα... την προπαγάνδα...

Καλημέρα σε όλους

onlysand είπε...

ΝΤΙΝΟΥΛΙ :)

"Cast a cold eye..." μμμ...
δύσκολο το 'cold', ε;...

ΚΑΙ γι' αυτή την "περίεργη αισιοδοξία" σου, είναι που σ' αγαπάω...
Και, γιατί ανοίγεις όλα τα παράθυρα του κόσμου - to give the fight! ;) Έτσι να μείνεις, ...γιατρέ μου: πάντα να ψάχνεις! x

onlysand είπε...

ROADARTIST :)

Καλημέρα, αισιόδοξο και φιλομαθές χαμινάκι!

χαίρομαι τόοοσο που αγαπάς την ποίηση και δεν σταματάς να είσαι 'περίεργη' και μέσα σε όλα τα όμορφα!

για τα "σφραγισμένα χείλη": δεν έχω δει την ταινία - η προβολή της είχε συμπέσει μάλιστα με τη σφαγή στην Παλαιστίνη και - έχοντας διαβάσει περί τίνος πρόκειται - δεν είχα όρεξη...
σ' εσένα και στο Γιωτούλι, σε μια άλλη φίλη μου ακόμη, άρεσε πολύ. στο Ντινούλι και σε δύο άλλους, μμμ... από έτσι κι έτσι ως καθόλου...
Αυτό όμως δεν είναι το ωραίο στην Τέχνη; να γίνεται υποκειμενικά δεκτή και με προσωπική αιτιολογία!

onlysand είπε...

MARKO :)

έχεις δίκιο: όταν φυσούν οι άνεμοι στις ταραγμένες εποχές, εύκολο είναι, ένας φλογισμένος πατριώτης π.χ., να παρασυρθεί σε 'αναζητήσεις' και ...'ακρότητες'...

σ' ευχαριστώ για τις πάντα καίριες παρεμβάσεις σου, να είσαι καλά :)

THE_RETURN είπε...

Σίγουρα ένας από τους πλέον σημαντικούς ποιητές του 20ού αιώνα μαζί με τους Reiner Maria Rilke, Georg Trakl,(στο μεταίχμιο των δύο αιώνων αυτοί οι δύο), T.S. Eliot, Ezra Pound, Paul Celan, Sylvia Plath κ.ά.

Έχω πολλά χρόνια να τον διαβάσω, - τον διάβαζα όταν ήμουν φοιτητής, και θα του ξαναρίξω μια ματιά σε πρώτη ευκαιρία.

Πνεύμα ανήσυχο,αντιφατικό,μυστικοπαθές, και μονίμως σε αναζήτηση που τον έφτασε κάποτε στην τελετουργική μαγεία του Mc Gregor Mathers και του Aleister Crowley (για τον πρώτο έχει γράψει και ένα μάλλον "κωμωδιακό" ποίημα).

Ο δε εθνικισμός του πρέπει να ληφθεί εντός εισαγωγικών ως τέτοιος γιατί η Ιρλανδία υπήρξε-υπάρχει ως καταπιεσμένο έθνος.

Δεν είναι το ίδιο πράγμα ο εθνικισμός ενός καταπιεσμένου έθνους όπως , ας πούμε, του παλαιστινιακού και ο εθνικισμός των...ελληναράδων!

Ακόμα θα πρέπει να λάβουμε υπ'όψη μας πως η πολιτική και η λογοτεχνία δεν βρίσκονται σε μια ευθύγραμμη "μηχανιστική" σχέση. Πρόκειται για σχέση αντιφατική και απρόβλεπτη.

Κοντολογής,ένας ποιητής ή γενικώτερα καλλιτέχνης μπορεί πολλές φορές να έχει "αντιδραστικές" ή "συντηρητικές" πεποιθήσεις, όμως αυτό ποσώς μας νοιάζει όταν αξιολογούμε το έργο του.

Η πραγματικότητα έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει για να μας κάνει τα χατήρια, αλλά για να μας εκπλήσσει.

Το έργο ενός ποιητή πολλές φορές (όχι πάντα) μπορεί να είναι πολύ πιο μπροστά από αυτόν τον ίδιο και τις ιδέες του, και αυτό έχει σημασία.

Και στο κάτω κάτω, τι να τον κάνει κάποιος έναν καλλιτέχνη με τυπικά "σωστές" πολιτικές απόψεις αλλά μέτριο και αδύναμο;

Από αυτή την άποψη είναι προτιμώτερος ένας "αντιδραστικός" αλλά καλός ποιητής παρά ένας ακόμα του σωρού που προσπαθεί με δημαγωγικά τσιτάτα να καλύψει την μετριότητά του.

Την μη ευθύγραμμη σχέση ανάμεσα πολιτική και λογοτεχνική κουλτούρα την είχε αναλύσει θαυμάσια και ο Λέων Τρότσκυ στο μνημειώδες έργο του "Λογοτεχνία και Επανάσταση" όπου και εξηγούσε τον λόγο για τον οποίο δεν μπορεί να υπάρξει "προλεταριακή κουλτούρα", καθώς και την ανάγκη να αφομοιώσουν οι ρώσοι καλλιτέχνες την λεγομένη "αστική" κουλτούρα, τον θερβάντες, τον Σαίξπηρ, τον Βάγκνερ και να αφήσουν τις παλαβομάρες περί "προλετκούλτ".

Καλημέρα Νανά μου :)

onlysand είπε...

My RETURN ;)

βιάζομαι να φύγω, αλλά δεν αντέχω στον ...πειρασμό (που είναι πάντα οι 'καταθέσεις' σου! ;)

υποθέτω ότι παίρνεις αφορμή από τη σημείωσή μου, ότι καλύτερα να μην ξέρουμε τι κάνει ο άνθρωπος και να αρκούμαστε στον καλλιτέχνη - θέμα που έχουμε συζητήσει και 'κατ' ιδίαν'. Μα, σαφώς, my Return: η αξία ενός αξιομνημόνευτου έργου δεν αναιρείται από τη 'ζωή' του δημιουργού του. (Για μένα που είμαι υπήκοος της 'συναισθηματικής νοημοσύνης' μπορεί να σκιάζεται λίγο, αλλ' αυτό δεν έχει σημασία.)

όσο για τον Τρότσκι, εκτός από τις αρνητικές όψεις του ;Ρ έχει πει και σοφά πράγματα... Πολύ θα το'θελα, να μπορούσε ο προλετάριος να παράξει κουλτούρα - και μένω εκεί αγκιστρωμένη, γιατί έχω 'φοβηθεί', απ' την άλλη, τον ρατσισμό των 'επαϊόντων' - αλλ' αυτά όλα σηκώνουν μεγάλη συζήτηση...

γνωρίζω την όχι και τόσο μεγάλη εκτίμησή σου στους Έλληνες - βέβαια, καταλαβαίνω ότι τους διαχωρίζεις απ' τους ελληναράδες που αναφέρεις εδώ - κι αυτούς τους τελευταίους, όμως, κάποιες αιτίες τους έκαναν 'έτσι'...

αναμφισβήτητα, άλλο απελευθερωτικός αγώνας και άλλο 'τσαμπουκάς' - αλλιώς, θα θεωρούσαμε (κι εμείς, μαζί με τον μπους, π.χ.) ότι οι Παλαιστίνιοι είναι ...τρομοκράτες...

όπως πάντα, μια συμπυκνωμένα σφαιρική ανάλυση προσώπων και πραγμάτων - πολύ σ' ευχαριστώ, my Return, για τα ερεθίσματα που με ...ξεκουνάνε απ' την (όχι πάντα θετική) 'σιωπή' μου... ;)

Υ/γ. Λες να ...ξεσκονίσω "Λογοτεχνία και Επανάσταση"; τι μου θυμίζεις...

Ανώνυμος είπε...

καλησπέρα Νανά!

"να περπατάς προσεχτικά γιατί βαδίζεις πάνω στα όνειρά μου"..

μ' αρέσουν οι στίχοι που ακροβατούν ..γέρνοντας προς το "λυρικό" και που ποτέ δε γίνονται τέτοιοι!

πάντα μοναδικά αφιερώματα χτισμένα σε λόγο ρέοντα και χαμογελαστό!

να' σαι καλά!

THE_RETURN είπε...

Νανά μου, κανείς δεν μπορεί να κρίνει την ζωή ενός καλλιτέχνη.
Κάτι τέτοιο θα μας έφερνε στη θέση ενός θεού, θέση για την οποία μπορεί και ...να μην είμαστε έτοιμοι :)

Και στο κάτω κάτω με ποια κριτήρια θα την κρίνουμε; με τα κριτήρια των δικών μας επιλογών; των δικών μας ιδεών; της δικής μας ζωής;

Και ούτε μπορεί η ζωή ενός καλλιτέχνη να ιδωθεί ξέχωρα από την εποχή του. Πολλές φορές υπάρχουν και τα συλλογικά -πέρα από τα ατομικά- κριτήρια μιας εποχής που δεν είναι λιγότερο "απροκατάληπτα" από τα ατομικά.

Εξ άλλου ανθρωπος καλείται το άθροισμα των προσωπικών προκαταλήψεών του, θα έλεγα.

Και αν βρίσκω ένα ενδιαφέρον στην ..πραγματικότητα είναι ακριβώς αυτό: η πραγματικότητα είναι..."αναρχική" εκ πεποιθήσεως! Είναι εκεί μονίμως για να μας τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια και αυτό αν μη τι άλλο το αξιολογώ ως ένα είδος "σοφής κωμωδίας".

Κατά τα άλλα, εκτιμώ κάθε λαό, κι εγώ άλλωστε ...Έλληνας είμαι, δεν γεννήθηκα σε ...αερόστατο (για να θυμηθώ τον Hitchcock).Είναι άλλο πράγμα η κριτική σε μια χώρα και άλλο η προσωπική απέχθεια.

Παραμένω φυσικά στο επίπεδο της πρώτης και δεν έχω άλλες προτιμήσεις και προκαταλήψεις.

Όσο για τους "ελληναράδες" η μία και μόνη αιτία που τους γέννησε είναι η έπαρση μιας αμάθειας σε συνδυασμό με μια μικροαστική τάξη που εξαθλιώνεται οικονομικά συνεχώς..

Περί.."αρνητικοθετικών" του Τρότσκυ, με βάζεις τώρα σε ...πειρασμό για πολιτική συζήτηση πάνω στα "κρίσιμα" χρόνια της ρωσσικής επανάστασης, την οποία βέβαια δεν θα την επιχειρήσω εδώ αλλά "κατ' ίδίαν".

onlysand είπε...

My RETURN

επιστρέφω - και τι να δω; ;)

1. λυπάμαι αν σου έχω δώσει την εντύπωση ότι βιάζομαι να γίνω ...θεός(!)...
Ποτέ δεν κριτικάρω* κάποιον για την προσωπική του ζωή. Η ιδεολογία, όμως, ανθρώπων που μας απασχολούν για το σημαντικό έργο τους, μπορεί να μου προκαλεί ερωτήματα και απορίες

*ίσα ίσα, αυτό το ρήμα δεν είναι καθόλου από τα ...αγαπημένα μου

2. πού είδες ότι σου προσάπτω πως 'απεχθάνεσαι' τους Έλληνες;! Δεν τους έχεις και σε μεγάλη εκτίμηση, έγραψα
Ωστόσο, η 'αμάθεια' δεν είναι η αιτία - σαν αποτέλεσμα μού φαίνεται περισσότερο... ;)

3. για τη ρώσικη επανάσταση και τον Τρότσκι, καλά: εν ευθέτω... (Ξέρω ότι θα συμφωνήσουμε πως ...διαφωνούμε:)

onlysand είπε...

ΑΡΙΑΔΝΗ :)

τι ωραία που το λες: ο 'διστακτικός' λυρισμός που ποτέ δεν γίνεται 'μελό' - ακριβώς αυτό εκτιμώ κι εγώ (εκτός πολλών άλλων, βέβαια) σε ένα ποιητή

κι εσύ να είσαι καλά - σ' ευχαριστώ

Όμορφο βράδυ και σε σένα και σε όλους τους φίλτατους συνταξιδιώτες :)

THE_RETURN είπε...

Όχι Νανά μου, δεν είπα ότι εσύ θέλεις να ...κρίνεις την ζωή του Yeats ή οποιουδήποτε άλλου!

Παρεξήγηση! :)

Απλά επέκτεινα την κουβέντα με αφορμή αυτό το θέμα που προέκυψε φυσικά. Δεν σου κατακύρωσα εσένα μια τέτοια διάθεση, ίσα ίσα, ξέρω ότι διακατέχεσαι από την ακριβώς αντίθετη.

Κατά τα άλλα, εκτιμώ τους πάντες ή θα έθετα το θέμα κάπως διαφορετικά:

εκτιμώ οποιονδήποτε άνθρωπο ανεξαρτήτου εθνικότητας που είναι ανοιχτόμυαλος και απροκατάληπτος!

Μου είναι αδιάφορο το δελτίο ταυτότητας ενός ανθρώπου, με ενδιαφέρει μόνο το μυαλό του.

Από κει και πέρα, η Ελλάδα ως χώρα, είναι ...τραγική από πολλές απόψεις, αλλά ακόμα ...επιβιώνουμε εις πείσμα της νεολληνικής "τρέλλας"! :)

roadartist είπε...

ntinouli + νανα :

Τώρα είδα το σχόλιο συγνώμη!
Προσωπικά την βρήκα αρκετά "δυνατή" ταινία με καταπληκτική ερμηνεία από την kate winslet!!..
Με χαμηλούς τόνους, αλλά πολυεπίπεδη και ουσιαστική.
Θησαυρός νοημάτων που σε βάζει σε σκέψεις, τόσο για την αγάπη, αλλά και για την παιδεία.
Και ναι Νανά σίγουρα αυτό είναι το ωραίο στη τέχνη! Καλό βράδυ!

άσπρη αγάπη είπε...

μάλλον η διάθεσή μου είναι ..βέβηλη :-)
δεν μού αρέσει ο Γιέιτς-δεν μπορώ να το κρύψω. προτιμώ τον Ρίλκε αλλά και την Πλαθ (για ..γυναικείους λόγους).τον βρίσκω περισσότερο ρομαντικό παρά ρομαντικό στα όρια τού ρεαλισμού.κάθε φορά πάντως που διαβάζω ποιήματα τέτοιων ποιητών που είναι γνωστοί παγκόσμια δεν παύω να σκέφτομαι πως μπροστα στα νοήματα,τη μουσικότητα,τις εικόνες,τη χορευτικότητα των στίχων έξοχων δικών μας,δεν μού λένε και πολλά πράγματα ;-)
πριν πω κι άλλα ..εθνικιστικά γελώντας,να συμφωνήσω με όσα για τον εθνικισμό αναφέρει ο Return αλλά να διαφωνήσω οτι ο Γέιτς ήταν εθνικιστής :-))
ίσως πιό καλά να τον πούμε "εθνιστή" σαν πιό "επαναστάτη" παρά απλό πατριδολάτρη στην αναζήτησή του για καθολική συνείδηση.
αν και καθόλου σχετική με τέτοια θέματα,μάλλον την αίσθησή μου εκφράζω..
είμαι σίγουρη όμως για την ευχή μου- καληνύχτα,καλημέρα :-)

akb8862 είπε...

Εγω τωρα τι να πω αδελφουλα...Τελευταιος ήρθα & καταιδρωμένος...Συμφωνω με τους προλαλήσαντες.Με καλυψαν οι περισσότεροι. Γραφε να μαθαινουμε & μεις. Πολ ωραιο ποστ.

Ουφ ! Ολα καλα. Τα βαλα ολα σε τάξη αδελφουλα...Σε 20-30 μερες πηρα διαβεβαιωσεις & όχι μόνον,ο αδελφος θα ναι περδικι!Τα λεω από δω αδελφουλα για οικονομια δυναμεων...Δεν εχω κουραγιο να στελνω μειλ.
Τεσπα να μη ζαλιζω & κουράζω τους φίλους μας.Τι φταιν κι αυτοί! Κανεις να μην τραβήξει .ομως οτι πέρασα από τον Ιουλιο ώς τωρα! ουτε εχθρος!
Ε! δεν δικαιούμαι και πρωτο τραπέζι πιστα στον Κότσιρα που ερχεται τούτες τις μερες; Ε, θα πάω & κει!

Λοιπόν , υπηρξα πιο σύντομος. Κούρασα λιγοτερο. Στο επόμενο ποστ θα με ξαναδειτε πια.Να μην κουραζω τους φίλους.
Καλο ξημέρωμα στην παρέα!

akb8862 είπε...

Νανα οταν μπορεσω θα σου στειλω μειλ. Να σαι ΟΚ. Ευχαριστω για την φιλία σου.

onlysand είπε...

@ My RETURN

δεν συμφωνώ για την Ελλάδα = χώρα τραγική (εκτός αν παίρνει το επίθετο από τις τραγωδίες που γέννησε)

κράτος τραγικό, ναι. και απεχθέστατο: ο εχθρός του πολίτη...


@ ROADARTIST :)

οκ, χαμινάκι: ελήφθη, δεν χρειάζεται να ζητάς συγνώμη!...

καλημερούδια ηλιόλουστα! :)

onlysand είπε...

ΑΣΠΡΗ ΑΓΑΠΗ
(το 'ΕΡΜΙΑ' να το ...κρατήσουμε;!;)

άλλη μία επιβεβαίωση ότι η Τέχνη, 'μιλώντας' στον καθένα μας, κατέχει τον μαγικό τρόπο να μπαίνει πίσω απ' το φίλτρο τής ψυχής και του νου μας για να τη βλέπουμε με τα δικά μας μάτια = μοναδικό!

Θα τον έλεγα 'εθνικιστή' (με την καλή έννοια, λαμβανομένης υπόψη και της εποχής του).
Μου φαίνεται πως ο 'εθνιστής' είτε δεν ενδιαφέρεται, είτε έχει λύσει τα προβλήματα της πατρίδας του και πάει ...γι' άλλα

Καθόλου 'βέβηλη'! στην ίδια 'όχθη' με βρίσκεις: σχετικά αδιάφορη προς τον Γέιτς, πιο κοντά στην Πλαθ και τον Ρίλκε

Για τους δικούς μας, α, ναι, ούτε λόγος!... (κι ας μας ...περιλάβει ο Ριτέρν...;)

onlysand είπε...

ΑΛΕΞ :)

χαίρομαι ιδιαίτερα για τις ...εξελίξεις!
Όλα περαστικά και γρήγορα, εύχομαι

Μην αγχώνεσαι για μέιλ, δεν είναι ανάγκη - μαθαίνουμε κι από δω τα νέα σου
Κοίτα να ξεκουράζεσαι και να χαίρεσαι! :)

THE_RETURN είπε...

Νανά μου, τις τραγωδίες (αν εννοείς τις αττικές τραγωδίες) δεν τις γέννησε καμμιά Ελλάδα, αλλά η αρχαία Αθήνα.

Πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα, διότι τότε δεν υπήρχε ενιαία συνείδηση μιας σύνολης Ελλάδας.

Και σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούμε να "ακουμπάμε" σε μεγάλα -και πανανθρώπινα στην ουσία- επιτεύγματα που έγιναν πριν δυόμιση χιλιάδες χρόνια (και για να μην παρεξηγηθώ δεν εννοώ με αυτό πως έχεις τέτοια πρόθεση, κάθε άλλο φαντάζομαι).

Σημασία έχει ΤΩΡΑ τι κάνουν οι νεοέλληνες...

Από κει και πέρα, δεν μπορεί να υπάρξει ένα τραγικό κράτος χωρίς και μια τραγική χώρα... δεν είναι δύο "αφαιρέσεις" αυτά σε εργαστηριακό κενό ξέχωρα το ένα από το άλλο.

Ένα τραγικό κράτος δημιουργείται από μια τραγική χώρα, και με τη σειρά του κάνει ακόμα πιο τραγική αυτή τη χώρα...

Θα ήθελα να προσθέσω ακόμα επί του Yeats, το εξής. Θυμάμαι, φοιτητής όταν διάβαζα αυτό το ποίημα, το "The Second Coming" πόση εντύπωση μου είχε κάνει.
Ακόμα και αν είχε γράψει μόνο αυτό το ποίημα ο Yeats θα άξιζε να χαρακτηριστεί "μεγάλος ποιητής":



THE SECOND COMING

Turning and turning in the widening gyre
The falcon cannot hear the falconer;
Things fall apart; the centre cannot hold;
Mere anarchy is loosed upon the world,
The blood-dimmed tide is loosed, and everywhere
The ceremony of innocence is drowned;
The best lack all conviction, while the worst
Are full of passionate intensity.

Surely some revelation is at hand;
Surely the Second Coming is at hand.
The Second Coming! Hardly are those words out
When a vast image out of Spiritus Mundi
Troubles my sight: a waste of desert sand;
A shape with lion body and the head of a man,
A gaze blank and pitiless as the sun,
Is moving its slow thighs, while all about it
Wind shadows of the indignant desert birds.
The darkness drops again but now I know
That twenty centuries of stony sleep
Were vexed to nightmare by a rocking cradle,
And what rough beast, its hour come round at last,
Slouches towards Bethlehem to be born?

THE_RETURN είπε...

Υστερόγραφο:

Να ξεκαθαρίσω και κάτι άλλο που τώρα μολις το πρόσεξα.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια τραγική χώρα αυτό δεν σημαίνει πως ..γεννά "τραγικούς" (με την κακή έννοια) ποιητές.

Κάθε άλλο, κάθε άλλο..

Αυτό είναι που λένε "ουδέν κακόν, αμιγές καλού". Μα ίσα-ίσα επειδή αυτή η χώρα είναι το "μαύρο χάλι" γι'αυτό και έχει "γεννήσει" καλή ποίηση...

Να θυμηθώ τον Κάλβο; (που του έχω μια ξεχωριστή αδυναμία). Τον Σολωμό, τον Καβάφη, τον Τάκη Παπατζώνη, τον Καρούζο κ.ά.

Αυτά προς αποκατάσταση της ...έννομης αλήθειας :)

onlysand είπε...

My RETURN

ίσως θα'πρεπε να ξεκαθαρίσουμε τι εννοεί ο καθένας λέγοντας 'χώρα'.

δηλ, δεν ξέρω πώς να το γράψω για να διαχωρίσω τον υπέροχο αυτό (γεωγραφικά) τόπο, απ' αυτούς που τον έχουν καταντήσει 'έτσι'!

Και, 2ον: μου φέρνει πια ένα είδος ...αναφυλαξίας, ο διεθνισμός τού τύπου "τα αριστουργήματα είναι πανανθρώπινα και το χάλι ελληνικό"...

Χωρίς να είμαι προγονόπληκτη (κάθε άλλο!), μ' αρέσει περισσότερο το "τα του Καίσαρος..." ;)

στην 'έννομη αλήθεια' να μην αναφερθώ - θα μου πεις ότι αστειευόσουν

THE_RETURN είπε...

Sorry για την κατάχρηση του χώρου Νανά μου, αλλά , πιστεύω ότι κάποιες τέτοιες συζητήσεις έχουν ενδιαφέρουν.

Για την ακρίβεια -και το τόνισα- το χάλι είναι νεοελληνικό.

Και καλά, υπάρχουν κάποιοι -και όντως υπάρχουν- που "κατήντησαν αυτό το χώρο έτσι".

Εμείς πώς το επιτρέψαμε;

Δεν είναι τώρα ούτε χθες, πάει σε βάθος χρόνου αυτή η υπόθεση (και από αυτή την άποψη είναι πράγματι παρήγορο γεγονός η εξέγερση του Δεκέμβρη, - δείχνει ότι δεν χάθηκαν όλα ακόμα...)

Μήπως επειδή την έχουμε αράξει στο ασφαλές ρητό "ο σώζων εαυτόν σωθήτω";

Για τα πανανθρώπινα αριστουργήματα, θα επιμείνω, γιατί η ουσία τους και οι συντεταγμένες τους είναι όντως πανανθρώπινες και όχι "τοπικιστικές".

Δεν έχει κανένα νόημα να περηφανευόμαστε εμείς για τον Αισχύλο (και μάλιστα μετά από τόσα χρόνια!), π.χ., περισσότερο από τον κάτοικο της Ζουαζιλάνδης. Επειδή ακριβώς ο Αισχύλος μιλάει για όλους και για μας και γι'αυτόν, και εν δυνάμει για τον καθένα.

Ούτε έχει νόημα οι Άγγλοι να παινεύονται τοπικιστικά για τον Σαίξπηρ, ή οι Σουηδοί για τον Μπέργκμαν (για να πάω στους πιο σύγχρονους).

Είναι πολίτες χωρίς σύνορα, οικουμενικά πνεύματα.

onlysand είπε...

My RETURN

συμφωνώ: τέτοιες συζητήσεις έχουν ενδιαφέρον.
(απόδειξη ότι κι εγώ, παρά τον φρικτό κεφαλόπονο που με ταλαιπωρεί, επανέρχομαι, γιατί με κεντρίζει)

Με ποια ΠΑΙΔΕΙΑ* δεν θα επιτρέπαμε να δημιουργηθεί αυτό το χάλι;
*και ποιος μας την στέρησε; (στο σύνολο που είθισται να λέγεται λαός αναφέρομαι)

Δεν έχω καμία αντίρρηση - αντίθετα, πολύ το χαίρομαι σε ανάλογες περιπτώσεις - να υπερηφανεύεται ο κάτοικος της Ζουαζιλάνδης για τον Αισχύλο. Αυτό όμως κάνει τον τελευταίο Ζουαζιλανδό; (λαμβανομένων υπόψη όλων των πολιτισμικών παραμέτρων)
Και δεν ομιλώ φυσικά για "τοπικιστικούς" φανατισμούς τού τύπου Ηράκλειο - Χανιά, π.χ.
Εξαρτάται, βέβαια, ποιος και με τι 'κίνητρα' (κολακεία, ψηφοθηρία κ.λπ.) υπερηφανεύεται για τον Αισχύλο...

THE_RETURN είπε...

Για κάποια elementary πράγματα Νανά μου, δεν χρειάζεται και ιδιαίτερη παιδεία. Πάνε περισσότερο στο "βασικό ένστικτο" του "ωχαδερφισμού" και του "εγώ θα βάλω το χέρι μου στη φωτιά;".

Εξ άλλου η χαζομάρα και το βόλεμα δεν κάνουν ...διακρίσεις παιδείας. Τόσο ο -υποτίθεται- "μορφωμένος" όσο και ο λιγότερο μορφωμένος ...συμφωνούν εδώ μια χαρά! και επαναπαύονται.

Κατά τα άλλα, αυτό δεν κάνει τον Αισχύλο Ζουαζιλανδό, όμως δεν τον κάνει και ...νεοέλληνα (όταν οι τελευταίοι προσπαθούν να προσπορίζονται υπεραξία στις πλάτες ενός αττικού τραγωδού που έζησε χιλιάδες πριν).

onlysand είπε...

Μα, λέγοντας "παιδεία", my RETURN

μόνο τη "μόρφωση" δεν εννοώ !

κι όμως, από τα 'στοιχειώδη' που αναφέρεις αρχίζει ο πολιτισμός

THE_RETURN είπε...

Ναι ένταξει, δεν είναι η τυπική μόρφωση, σίγουρα, αλλά μια ευρύτερη "κοινωνική"-συμπεριφορική τέτοια.

Και αυτό πάει ίσως σε βάθος χρόνου...είναι μεγάλη συζήτηση πιστεύω.

Ας μην ξεχνούμε ότι αυτός ο τόπος δεν γνώρισε Αναγέννηση και Διαφωτισμό, και αντ'αυτών μετήλθε έναν τουρκο-ορθόδοξο πολιτισμό...

Ίσως εδώ έπαιξε τεράστιο ρόλο η καταστρεπτική επίδραση της Ορθόδοξης εκκλησίας, σε αυτό το παράξενο αμάλγαμα, το τουρκο-ορθόδοξο.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η ανατολική εκκλησία ήταν πάντα (στην πλειοψηφία της) υπέρ της τουρκικής κατοχής και συνέβαλε μάλιστα τα μέγιστα στην Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως.

Από κει και πέρα, μια ανολοκλήρωτη επανάσταση, μια ποδηγεσία και κηδεμονία "απ'έξω" μια ελληνική αστική τάξη της πλάκας που ήταν πάντα βλαχοδημαρχικής-μεταπρατικής υφής κ.λπ. κ.λπ.

Πάει σε πολλά πράγματα αυτή η κουβέντα.

onlysand είπε...

Και βέβαια πάει σε βάθος χρόνου !

απ' την αρχή, την τουρκοκρατία είχα υπόψη μου - εις 'βάρος' της Αναγέννησης κ.λπ.

η 'κατάρα' μας δεν είναι τόσο η "ανολοκλήρωτη επανάσταση" (και για τον περσινό Δεκέμβρη, ανάλογες 'επιφυλάξεις'), όσο αυτή ακριβώς η μεταπρατική νοοτροπία που διέπει - με ελάχιστες εξαιρέσεις - όλους τους κυβερνώντες και δηλητηριάζει αμφίδρομα πολίτες - εξουσία κ.λπ.

όπως λες, πάει σε πολλά αυτή η κουβέντα - κυριολεκτικά, στα ...εκ θεμελίων ! ;)

Ανώνυμος είπε...

Πώς τόσο έξοχα, Νανά, "διαγράφεις" τα κακώς κείμενα με την χαρμόσυνη "διαπίστωση"

"...ακόμη και η πραγματικότητα
θα 'θελε να είναι γιασεμί." !!!

Μια και είμαι ο τελευταίος για τον Γέιτς, να πω ότι συμφωνώ με Ερμία και Νανά: δεν είναι τόσο σπουδαίος, όσο οι δικοί μας! Δηλαδή, αν πήρε Νόμπελ εκείνος, τότε εδώ θα έπρεπε να έχουν δοθεί τουλάχιστον άλλα 4! ;)

Καλημέρες...

Roadartist είπε...

Καταπληκτική γραφή..

"είναι πιο εύκολη η ζωή μονόχρωμη"

"Ώρες ώρες, ακόμη και η πραγματικότητα
θα 'θελε να είναι γιασεμί."

..υπέροχα, μπράβο σου..

Καπετάνισσα είπε...

Είναι εκπληκτικό.
Τ' αγάπησα με την ανάγνωση την πρώτη.

"Υπήκοος του θέρους" -πως αλλιώς;- άνοιξα τη μπαλκονόπορτα να δω.
Μπα. Ακόμα.

Μέχρι να'ρθουνε γιασμιά να με λιγώσουν θα κοροιδεύω την πραγματικότητα.
Ταϊζεται με όνειρα, ε;

onlysand είπε...

@ ERASER ;)

μόνο 4;! να μη σου πω και 14 - δεν αστειεύομαι!

σ' ευχαριστώ κι εγώ


@ ROADARTIST :)

εμείς, εις πείσμα τους, κάνουμε την πραγματικότητα πολύχρωμη!

να'σαι καλά, χαμινάκι :)

onlysand είπε...

ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΑ :)

θα είδες την πεταλούδα σου στον ‘φλοίσβο’, ε; ...αυτή και μου παράγγειλε πως έχεις ήδη την άνοιξη μες στη ματιά και την ψυχή σου – λάθος να ’κανε; δεν το πιστεύωωω!... ;)

"...βροχούλα ήσυχη φλυαρεί πάνω στις τέντες
κρεσέντο εορτάζοντα τα πράσινα
στέλνουνε γέλια ανυπόμονα στον ουρανό..."

(από μελλοντικό 'ποίημα' χαρισμένο σου - τώρα το γράφω, μόλις γύρισα - ετοιμάζω πάλι ...μετακομίσεις...;)

Ανώνυμος είπε...

Κι εγώ δεν γνώριζα τον Γέιτς...
και για τη μόρφωση και για την ψυχαγωγία μας φροντίζεις Νανά, είναι ένα περιβόλι με όλα τα λουλούδια η "Άμμος" μας, σ’ ευχαριστώ απ’ τα βάθη της καρδιάς μου!

Παίρνω μαζί και τον "Τηλέμαχο" να τον διαβάσω σπίτι με την ησυχία μου

Καλό μεσημέρι σε όλους τους φίλους! :)

onlysand είπε...

Καλώσ' το και το FYLLαράκι το αειθαλές :)

μαζί γράφαμε;...

σ' ευχαριστώ, κορίτσι - καλό σου μεσημέρι κι εσένα, και ξεκούραστο :)

Ανώνυμος είπε...

επιτέλους..αν και από μακριά-λόγω ετυμολογίας-ο Τηλέμαχος εμφανίστηκε !'εχω την εντύπωση ότι ούτε εκ του μακρόθεν δεν διακινδυνεύουμε τη μάχη..

απαισιόδοξη;;

"όμως πότε, έστω και στιγμιαία,θα μυρίσει γιασεμί η πραγματικότητα;"

Νανά,υποκλίνομαι στην έμπνευση και το πάθος σου.

akb8862 είπε...

Ειχες δεν ειχες μου μουσκεψες τα ματια αποψε Νανά...Ευχαριστω παρα πολυ για τα νεα επεα μα πιο πολυ ευχαριστώ άπειρες φορές για τη φωτο!
Ψυχες ανατέμνεις!!! Ξέρεις εχω ετοιμη μια φωτο σε σιντι της μητέρας μου & εψαχνα μια τετοια φωτο με καντηλακι να τρεμποπαιζει & κοκκινο τριανταφυλο να βαλω κατω απο τη φωτο της...Σε ευχαριστω. Θα κρατησω τη φωτο αυτη για το μπλογκ που της αφιερωσα & θα μπει οταν μπορω να το αντέξω...
Ξερεις το χρωμα της ηταν το κοκκινο...Και το λατρεμενο της τραγουδι το "βαλε το κοκκινο φουστάνι" & με ενα κοκκινομαυρο μεταξωτό φουστανι την "ταξιδεψαμε" ...

Πώς τα καταλαβαινεις ΟΛΑ βρε παιδι μου:! Ποτε δεν σου πα τιποτε τετοιο ουτε & σε μειλ!
Με εσφαξες παλι απόψε...Να σαι καλα. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ !!!

Πάτε να δειτε το "Πεθαινω για σενα " της Ελ. Ραντου! ΑΠΙΘΑΝΟ ,ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟ! Το ειδα αποψε & επαθα την ΠΛΑΚΑ μου...Θα κανω ποστ για την
ταινια αυτη!

Καλο ξημέρωμα...

akb8862 είπε...

"Εγώ, υπήκοος του θέρους εσαεί
κι ας με κρεμάσουνε περίγελο
του κόσμου στην αγχόνη
των πρωτοσέλιδων - τυμπανιαίο
έκθεμα στο σαρκοβόρο παζάρι
- τηλε, τηλε!

Για το ξεβόλεμα, να σε παρηγορήσω λίγο:
Ώρες ώρες, ακόμη και η πραγματικότητα
θα 'θελε να είναι γιασεμί."...

Απομονώνω τούτο το απόσπασμα αν θες γιατί μιλά πιο πολύ μέσα μου...,γιατί & πάλι πολύ γλυκά με σφάζει! Χαλάλι σου ,βρε Νανά!

Γράφεις τα πάντα με λίγα λόγια. Κλείνεις τον κόσμο όλο σε λίγους στίχους( μιλώ για όλο το ποίημα τώρα) , την πραγματικότητά μας την παγκοσμιοποιημένη & μέσα από ιστορικές διαθλάσεις & αντανακλάσεις φέρνεις με τον ποιητικό σου λόγω τα πάνω κάτω μέσα μας & καλείς μέσα από τον ποιητικό εγγύ & τηλέ-λόγο σου στο ΜΕΤΑ ! Στο ΜΕΤΑ τον Νατουραλισμό!

Εγώ μόνον έτσι μπορώ να δω τούτο το αραβούργημα γραφής σου. Τώρα πιο λιανά να το εξηγήσω δεν μπορώ. Θα ναι σαν να το δολοφονώ!

Καλό σου Σ/Κ & σε σένα & σε όλους.

onlysand είπε...

ΑΡΙΑΔΝΗ & ΑΛΕΞ* :)

αγαπητοί φίλοι, σας ευχαριστώ που (με) διαβάζετε - χάνω τα λόγια μου όταν είναι να 'ανταποκριθώ' στα τόσο υπερθετικά σας σχόλια

*εκτός απ' το "μετά τον νατουραλισμό"
(δεν ξέρω γιατί πρέπει να κολλάμε σε ετικέτες - μη σου γίνει έμμονη...!...;)
καταπληκτική ανάλυση, 'αδελφάκι' :)

onlysand είπε...

Προς όλους τους συνταξιδιώτες:

Συγχωρέστε με που, ανάμεσα στα 'υποχρεωτικά' τρεχάματα της μέρας (και ...της νύχτας!;), επισκέπτομαι τον 'φλοίσβο' όλο και αραιότερα: για καλό είναι! Στον ελεύθερο χρόνο μου, ανυπομονώ να σας ...μετακομίσω πάλι ;)))
Όχι εξ ολοκλήρου. Προς το παρόν, η 'άμμος' παραμένει εδώ, στο 2ο τετράδιό της.
Πες πως θ' ανοίξουμε ένα ακόμη 'δωμάτιο' με θέα για να υποδεχθούμε την άνοιξη :)

Αύριο-μεθαύριο, ένα 'τοξάκι' θα σας οδηγήσει - θα ...σας βρείτε εκεί!

akb8862 είπε...

Κοίταξε τώρα ,Νανά...είναι η εμμονή & η αναμονή(;;;) της εποχής. Δεν φταίω εγώ. Δεν θέλω να το αναλύσω (για αυτά υπάρχουν & τα 2 μπλογκς μου) για να μην κουράζω κανέναν αναγνώστη μας.
Τώρα όποιος δεν θέλει να το δει ας μην το βλέπει & ας μην διαβάσει το σχόλιο μου. Ας πει ότι λέω & βλακείες& πως τα σχόλια μου είναι ανάξια λόγου. ΔΕΝ με ενοχλεί.

Εγώ έτσι βιώνω την ανάγνωση & απλούστερα είναι αδύνατον να μιλήσω.

Επειδή τώρα το ξαναδιάβασα το ποίημα θα λεγα πως θα έκανα ένα επιπλέον σχόλιο πιο κοντά σε κείνο της Αριάδνης...Υπάρχει ταυτόχρονα & μια αντανάκλαση-απόρριψη αθέλητη( "απαισιόδοξη;;") άρα & Χαριστική ΑΝΑβολή στην όποια πρόσκληση ( να μην την ονοματίσω & ακούσω πάλι τα των "εμμονών" & τα ψιλοπάρω...) προβαίνει η ποιητική σου τέχνη εδώ.

Τώρα για το τοξάκι που λες πως θα υπάρξει αύριο & μεθαύριο κάτι είχα μυριστεί από το προφάιλ σου! Έκανα ερώτηση σε σχόλιο αλλά δεν απάντησες! Σε καλό δρόμο είμαι;

Λοιπόν για να μην κουράζω γενικώς άλλο θα επανέλθω μόνο στο επόμενο ποστ σου πάλι.

Ευχές για καλό Σ/Κ.

THE_RETURN είπε...

Ωραίο ποίημα Νανά μου, ΚΑΙ (your trademark) αυτό.
Στην "επικράτεια του μαύρου" δυστυχώς, και εκεί ο ποιητής περιφέρεται με ένα φακό ψάχνοντας να βρει τους "οικογενειακούς-οικιακούς" θησαυρούς της ανθρωπότητας, ενώ από κάτω του οι σανίδες του πατώματος "τρίζουν".

Κανείς ωστόσο δεν ξυπνάει.

Η ποίηση όταν αντιπαρατίθεται στον μαζικό ύπνο μπορεί να το κάνει επιτυχώς μονάχα όταν προσπερνάει...

Η τελευταία αριστοκρατική κίνηση του κόσμου είναι ένα ποίημα.

Που θα το πάρει στα χέρια του ο ήδη ξύπνιος.

Ο δε υπνοβάτης θα νομίσει ότι τον καλεί για περαιτέρω ύπνο και δεν θα χάσει ευκαιρία.

THE_RETURN είπε...

Να επανέλθω λίγο επί του Yeats με ένα τελευταίο σχόλιο.

Πάντως Νανά μου, δεν συμφωνώ επί του Yeats. Πιστεύω ότι είναι μεγάλος ποιητής. Ίσως κάπως άνισος μερικές φορές (αν και η ανισότητά του είναι σαφώς ανωτέρου επιπέδου εκείνης των μετρίων). Έχει κτίσει έναν αυστηρά δικό του "προσωπικό" κόσμο (γνώρισμα των πολύ δυνατών ποιητών αυτό) και σπάνια μετακινείται μακριά από αυτόν.

Και μην μου πεις οτι το "The Second Coming" θα μπορούσε να το γράψει ένας ποιητής που δεν είναι πράγματι μεγάλος...
Και τι ποίημα...Μέσα σε μερικούς στίχους, ανατρέπεται αριστοτεχνικά ο Γολγοθάς όχι ως Γολγοθάς, αλλά ως φετιχοποιημένο σύμβολο, και βλέπει κάτι τρομακτικό να έρχεται στο μέλλον στο όνομα αυτού. Από αυτή την άποψη έχει κάποιες εκλεκτικές συγγένειες με την "Αποκάλυψη" του Ιωάννη που την εμβαπτίζει στο σπενγκλεριανό όραμα των αενάων φθινόντων στην παρακμή κύκλων της ανθρωπότητας ("Turning and turning in the widening gyre the falcon cannot hear the falconer...")

onlysand είπε...

ΑΛΕΞ :)

στην 'εμμονή' σου μπορείς να εμμένεις όσο θες, αλλά μην τα 'ψιλοπάρεις', σε παρακαλώ...
τα σχόλια των εδώ φίλων είναι υποκειμενικά, με το θάρρος της γνώμης τους και αλογόκριτα.
Ο καθένας είναι ελεύθερος να διαφωνεί κυρίως.
το ίδιο ισχύει και για μένα, αν επιτρέπεται... ;)

σ' ευχαριστώ πολύ, πάντως, που απ' τον δυσεύρετο χρόνο σου, βρίσκεις κι άλλον, για ν' ασχοληθείς με την 'άμμο' - τιμή μου!

Καλό σου βράδυ και όμορφο :)

onlysand είπε...

My RETURN :)

σου είμαι ευγνώμων που έχεις την υπομονή και την έμπνευση να εφευρίσκεις πάντα ένα υπερ-πραγματικό (για να μην πω 'σουρρεαλιστικό' και παρερμηνευθεί) 'σκηνικό' για να εντάξεις τις ασήμαντες σκέψεις μου.

Συνεχίζουμε, λοιπόν, in vain (και in vein) ανάμεσα στα 'χαλασμένα' απ' το μακελειό τής μετριότητας; αφού δεν υπάρχει άλλη προοπτική, παρά "να το πάρει στα χέρια του ο ήδη ξύπνιος"...

Όσο για τον Γέιτς, και βέβαια οφείλεις να υποστηρίζεις ό,τι πιστεύεις - έτσι κι αλλιώς, ο κάθε δημιουργός υποκειμενικά 'μιλάει' στον εκάστοτε 'αποδέκτη'.

akb8862 είπε...

Και βέβαια σου επιτρέπω ,Νανά να διαφωνήσεις μαζί μου. Είμαστε & θα μαστε τόσο φίλοι που πάντα θα συγκλίνουμε μέσα & από την όποια διαφωνία μας.

Σε τούτα όμως εδώ τα έπεα & στα προηγούμενα, στα οποία προσπάθησα να μιλήσω ΕΛΛΗΝΙΚΑ όσο καλύτερα μπορώ έχω την αίσθηση ότι κάποιον ενόχλησα.

Και σε τούτα τα ΕΠΕΑ έμμεσα έχω την αίσθηση ότι με εμπαίζει...αν δει όμως στα προηγούμενα ΕΠΕΑ πόσο πέφτει σε αντίφαση ...θα καταλάβει μάλλον κάποιο ατόπημα: Από τη μια έπρεπε να μην τα λέω τόσο βιαστικά & από την άλλη να μαι σύντομος...

Είμαι πολ αυστηρός με τον εαυτό μου γι `αυτό & στα προηγούμενα ΕΠΕΑ τον εαυτό μου τον αποκάλεσα "φασίστα". Ποτέ δεν έχασα από την διαρκή αυτοκριτική-αυτογνωσία. Ποτέ δεν ντράπηκα για ότι είμαι & δεν θα ντρέπομαι να το λέω.Ισως κάποτε αυτό με οδηγήσει σε μια κάπως καλύτερη αυτοαντίληψη.

Και συ αισθάνθηκες άβολα με τις συγγνώμες που ζήτησα & το είπες στα προηγούμενα ΕΠΕΑ. Νομίζω πως φέρθηκα κάτι παραπάνω από κύριος!

Δεν είμαι ο μόνος που μακρυγορώ εδώ! Δεν θα δώσω παραδείγματα άλλων ,διότι κάνουν πάρα πολύ καλά & χαίρομαι να τους διαβάζω όλους.

Τον αν γνωρίζω καλά την επίσημη ή ΑΝΕΠΙΣΗΜΗ ιστορία, ε! επιτέλους δεν θα δώσω σε κανέναν πιστοποιητικά γνώσεων, όταν μιλώ στην ίδια γλώσσα : ΕΛΛΗΝΙΚΑ.

Αν κάποιος με κρίνει αποσπασματικά από ένα ποστ στο μπλογκ μου κοιτά μέσα από παραμορφωτικό φακό,ας ρίξει μια ματιά σε όλα τα προηγούμενα ποστς μου & ας μάθει να διαβάζει και ανάμεσα στις γραμμές. Ανάγνωση & γραφή μαθαίνουμε στο Δημοτικό. Από το Γυμνάσιο μαθαίνουμε και αρχαία ελληνικά & να διαβάζουμε ανάμεσα στις γραμμές...

Λοιπόν δεν θα αποδείξω το προφανές ,ούτε ότι δεν είμαι ελέφαντας.
Ας θεωρηθεί ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΟ το σχόλιο μου ,όπως & όλα.
Σου το πα & με SMS, Νανά. Αισθάνομαι κατάφωρα προσβεβλημένος από κάποιο σχόλιο.
ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗ & ΚΑΝΕΝΟΣ στη συνέχεια.

Παραμένω φανατικός φίλος & δικός σου & των μπλογκς σου. Στο εξής όμως ΑΠΟΧΩΡΩ λόγω τον παραπάνω από τα εδώ σχόλια. Σε κάθε σου ποστ θα δίνω το εξής σχόλιο μονον : " Δηλώνω παρών. Θα σου στείλω το σχόλιο μου με μέιλ".

Η ανεπίδοτη αξιοπρέπεια που με χαρακτηρίζει & εμένα μου υπαγορεύει πάντα να ανοίγω πρώτος την πόρτα και να φεύγω ,όταν αισθάνομαι ότι με προσβάλουν κατάφωρα & δεν περιμένω να μου την δείξει ο οποιοσδήποτε.

Πάντα φίλος σου Νανά ειλικρινά. Αν θέλεις σβήνεις το σχόλιο. Θα με πικράνει ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ αν γίνει μα δεν θα πάψω να μαι φίλος σου.

Εδώ τελειώνει κάθε μακροσκελές σχόλιο μου. Καλό βράδυ.

onlysand είπε...

ΑΛΕΞ !!!

1. ΔΕΝ θα σβήσω το σχόλιό σου (αν και νομίζω ότι σε εκθέτει)

2. με ΕΝΟΧΛΕΙ αφάνταστα να 'φωτογραφίζουμε' άτομα και να μην τα ΚΑΤΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ !

3. αν θεωρείς ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟ το ότι χαρακτήρισα το σχόλιό σου ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΌ, φοβάμαι πως δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα τόσα χρόνια.

4. επίτρεψέ μου να διαφωνήσω: στο γυμνάσιο ΔΕΝ μαθαίνουμε "να διαβάζουμε ανάμεσα στις γραμμές". Άσε που δεν έχεις να αποδείξεις τίποτα. Αν όμως έχεις "την αίσθηση(!) ότι κάποιος σε εμπαίζει", έχεις σκεφτεί μήπως σε εμπαίζει φορές η αίσθησή σου;! Αλλιώς, ΚΑΤΟΝΟΜΑΣΕ για να πάρει κι εκείνος/η θέση! Έτσι ξέρω εγώ ότι γίνονται οι 'καλοί λογαριασμοί' και ΣΥΝεννοούνται οι καλοπροαίρετοι φίλοι ή 'φίλοι'.

5. ΔΕΝ μου έχεις πει ΤΙΠΟΤΑ με SMS !!!

onlysand είπε...

ΑΛΕΞ !

έγραψα χθες το βράδυ:

"5. ΔΕΝ μου έχεις πει ΤΙΠΟΤΑ με SMS !!!"

το κινητό μου ήταν αλλού και δεν τα είχα διαβάσει, βρήκα τα SMS σου στις 3 το πρωί, αφού είχα κλείσει τον η/υ (και δεν ήθελα να σε ενοχλήσω με απαντητικά μες στα ξημερώματα).

Σου ζητώ συγνώμη γι' αυτή τη διάψευση

Λυπάμαι, δεν συμφωνώ με όλα όσα γράφεις - θα προσπαθήσω να 'εξηγηθώ' με e-mail. Αν και επειδή εμμένεις στη γνώμη σου και δεν αναφέρεσαι ΕΔΩ στον άνθρωπο που (νομίζεις ότι) σε προσβάλλει, θα είναι δύσκολο να σε μεταπείσω. Δεν ξέρω, δηλ, αν αξίζει να εισχωρήσω στην ουσία των πραγμάτων...

με ειλικρινέστατα αισθήματα πάντα

akb8862 είπε...

Αγαπητή μου Νανά,καλημέρα & σε σένα & σε ΟΛΟΥΣ αδιακρίτως.
Μιλάμε ακριβώς την ΙΔΙΑ ΓΛΩΣΣΑ & συ & γω, Νανά! Ακράδαντα πιστεύω & το ΔΗΛΩΝΩ πως σίγουρα το κάθε σχόλιο σίγουρα ενέχει υποκειμένικότητα & πως όλα μαζί τα σχόλιο είναι οι μόνος συλλογικές οπτικές που συγκλίνουν περισσότερο προς το όποιο : ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ. Άρα ΔΕΝ ΜΕ ΠΡΟΣΒΑΛΕΣ σε καμία περίπτωση & δεν είναι δυνατόν ένα άτομο με την δική σου ευγένεια να προσβάλλει!

Ευχαριστώ πολύ που δεν διέγραψες το σχόλιο μου,άλλη μια απόδειξη του σεβασμού που έχεις στην ελευθερία του Λόγου! Σε ευχαριστώ.

2ώρες πριν κάνω το προηγ. μου σχόλιο σου έστειλα SMS όπου κατονόμασα. Μόλις έλεγξα ξανά το κ/τ μου & δείχνει ότι το SMS σού έχει παραδοθεί! Σε λίγο θα "κατονομάσω"...

Χαίρομαι να "εκτίθεμαι" με ό,τι γράφω. Ποτέ δεν φοβήθηκα την κριτική-αυτοκριτική κλπ για τους λόγους που αναφέρω στο προηγ. σχόλιο μου. Άρα ΤΟΛΜΩ & μου αρέσει πάρα πολύ να ΤΟΛΜΩ ώστε να κάνω & τις (αυτό)υπεβάσεις μου.

Επειδή υπηρετώ την Παιδεία ως Δημόσιος Λειτουργός αναλαμβάνω την όποια ευθύνη μού αναλογεί γιατί μου αρέσει πάντα να μαι μέσα στο ΣΥΣΤΗΜΑ ,να το υπηρετώ ( εξάλλου τέτοιον όρκο έδωσα ως Δημόσιος Λειτουργός στο Σύνταγμα & τους Νόμους του Κράτους), να επιμορφώνομαι & να προσπαθώ ατομικά & συλλογικά να αλλάξω ότι δεν είναι ενδεχομένως σωστός. Το αντίθετο : Το να βγεις από το Σύστημα & να το πετροβολάς είναι πολύ εύκολο,αλλά ΑΝΑΡΧΟ.

Θεωρώ πως σε ο,τι με αφορά ήδη από το Γ/σιο γίνεται αυτό που είπα & ανάλαμβάνω & την ευθύνη των λεγομένων μου & όλες τις παραπάνω ευθύνες ,διότι το ΣΥΣΤΗΜΑ που με πολλή αγάπη ΥΠΗΡΕΤΩ έχει ανάγκη πολλών βελτιώσεων κατά πάντα,ακόμη & σε πρόσωπα...

Είπα πως "εχω την αίσθηση" πως κάποιος με εμπαίζει. ΔΕΝ είσαι εσύ Νανά,το επαναλαμβάνω...διότι άσχετα με το τι λέει το κ/τ μου( ;;;) "μπορεί" το SMS μου να μην το έλαβες!?! Άρα αν έτσι είναι τα πράγματα σου ζητώ συγγνώμη αν ΑΘΕΛΑ μου σε πλήγωσα! ΤΟ ΕΝΝΟΩ.

Γιατί φωτογραφίζω χωρίς να κατονομάζω,εγώ που θέλω πάντα να λέω τα πράγματά με το όνομά τους; Μα γιατί όταν οργίζομαι πληρώνω & εγώ με το ίδιο νόμισμα! Κάποιος σε αυτά τα σχόλια (αυτού του ποστ σου) ΈΜΜΕΣΑ με φωτογραφίζει ειρωνικά ,σκωπτικά...εχω την ΑΙΣΘΗΣΗ...Και με τον ίδιο τρόπο του απαντώ & γω φωτογραφίζοντας τον ΕΜΜΕΣΑ, μα αφού με αναγκάζεις σε λίγο θα τον καταδείξω( = κατονομάσω αφού το θες,αλλά πρέπει να σέβομαι & μια ΑΡΧΗ μου: Να σέβομαι πάντα τον χώρο στον οποίο με φιλοξενούν & να μην δημιουργώ πρόβλημα...).

Απαντώ πρώτα στο ερώτημα σου : "έχεις σκεφτεί μήπως σε εμπαίζει φορές η αίσθησή σου;" Την απάντηση θα την δώσω με δικά σου λόγια Νανά. Πάρα πολλές φορές έχεις πει & σε τούτο το τετράδιο σου & στο πρωτο σου τετράδιο ότι ξέρω να διαβάζω ανάμεσα στις γραμμές!Ναι ή όχι;

Με πληγώνει πάρα πολύ αυτό το ερώτημα σου,Νανά. Με πληγώνει ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ,αλλά οι φίλοι όταν είναι γνήσιοι φίλοι(όπως και εσύ που πραττεις ως γνήσια φίλη μου & πριν από μένα γιατί νιώθω να σε πλήγωσα & δεν μου γυρίζεις την πλάτη)συνεχίζουν να παραμένουν ΠΑΝΤΑ γνήσιοι φίλοι & φίλος σου θα παραμείνω πάντα ,γιατί & στην φιλία είμαι φασίστας έως εσχάτων!

Να "κατονομάσω"; Θα καταδείξω ξεκάθαρα διότι σέβομαι την φιλεξενία στον χώρο αυτό. Αφού διαβάσετε όλα τα σχόλιο στο προηγούμενο ποστ της Νανάς & αφού δείτε πώς συμπεριφέρθηκα. Διαβάστε & τα εδω σχόλια ΟΛΑ. Η Νανά κάπου μου κάνει ένα καλό & επαινετικό σχόλιο για το ποστ μου που αφορά & την ταινία "ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΑ ΧΕΙΛΗ" !

Εγώ προσωιπικά πάντως προπαγάνδα ΔΕΝ κάνω στο συγκεκριμένο ποστ! Και αυτό ΔΕΝ το πε ποτέ η Νανά! Το πε κάποιος απέναντι στον οποίο προσπάθησα να μαι πολύ κύριος. Ειναι εδώ στα σχόλια αυτου του ποστ.

Καταδεικνύω! Δεν κατονομάζω διότι δεν θέλω να διαπράξω ΥΒΡΙ . Την έχω νιώσει κατάμουτρα αρκετές φορές,όχι στο μπλογκ αυτό. Ξέρω τι θα πει & δεν θα το κάνω.

Νανά χίλια ευχαριστώ για ΟΛΑ. Πιστεύω στην ευγένεια & την άδολη φιλία σου.

Εδώ όμως σταματώ. Μου ζήτησες & το έπραξα για χάρη σου. Εχω όμως παραβεί (χαλάλι σου) αυτό που υποσχέθηκα στο προηγ. σχόλιο: ότι θα σωπάσω.

Να μαστε όλοι γεροί & καλά. Αυτό έχει σημασιά...κατά τα άλλα νομίζω πως στο εξής θα πρέπει μάλλον να απαντώ όπως είπα στο προηγ. σχόλιο μου & να σου στέλνω το σχόλιο μου ΜΟΝΟ με μέιλ μετά.

Καλη & όμορφη μέρα σε όλους αδιακρίτως & με απόλυτα καθαρή αγάπη.

akb8862 είπε...

Πάλι παράλληλα γράφαμε ,Νανά μέσα από μια τηλε-΄πάθεια , τηλε-μαχία !!!

Να γιατί αξίζει να μαστε & οι 2 φίλοι! Πέρα από τα όποια λάθη!
Λάθη;;;

Ναι σίγουρα υπάρχουν! Γιατί μα το Λάθος υπάρχει πάντα σε ότι έχει σχέσης με ΠΑΘΟΣ & ΜΑΧΗ & κυρίως όταν παρεμβάλλεται & κείνο το ΤΗΛΕ του παραμορφωτικού φακού του ΝΕΤ!!!

Κλείνω διότι πρέπει να φύγω. Προφητικό ήταν τελικά το ποίημά σου, Νανά!!!

onlysand είπε...

ΑΛΕΞ :)

Σέρλοκ Χολμς θα με καταντήσεις πρωί πρωί και δεν έχω κοιμηθεί καλά!

Επειδή έτσι έχω συνηθίσει ΚΑΙ στη ζωή ΚΑΙ εδώ στην 'άμμο' κατ' επέκταση, θα κατονομάσω εγώ, λοιπόν:

απ' ότι καταλαβαίνω (διαβάζοντας τη λέξη 'προπαγάνδα' στο τελευταίο σου σχόλιο), εννοείς τον Μάρκο, που έγραψε:

""Τα "σφραγισμένα χείλη" δεν τα είδα, ακριβώς επειδή, από γνώμες φίλων και διαβάσματα, υποψιάστηκα... την προπαγάνδα...""

Συγχώρεσέ με, ΔΕΝ θυμάμαι αν έκανες ποστ γι' αυτή την ταινία.
Εδώ, πολλοί/ές φίλοι/ες αναφέρθηκαν στην ταινία με θετική ή μισο-αρνητική γνώμη - μεταξύ τους και ο Μάρκος. Κι εγώ.

Στον ΘΕΟ σου! πού βλέπεις ότι εμπαίζει ΕΣΕΝΑ;;;

σημ.: όλος αυτός ο διάλογος ΔΕΝ πρόκειται να αναρτηθεί στην 1η σελίδα.
Αντίθετα: αύριο, πρώτα ο Θεός, 'ανοίγει' ο 'κήπος' με τα κατά καιρούς 'πάρε-δώσε' μας και άλλες 'αφορμές' (αρχίζοντας με την έξοχη γαλλική σου μετάφραση).

Καλή Κυριακή σε όλους ! :)))

onlysand είπε...

ΑΛΕΞ

ναι, παράλληλα γράφουμε - αφού έφυγες, γράφω αυτό για να το βρεις μετά.

όσο 'παραμορφωτικό' κι αν είναι το γυαλί του νετ, οι καθαρές κουβέντες απομακρύνουν οποιεσδήποτε 'σκιές'.

επίσης: θα πρότεινα να αποφεύγεις να 'βλέπεις' τη δολιότητα εκεί που ΟΛΟΦΑΝΕΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

ειλικρινώς φιλικά

Ανώνυμος είπε...

Ποτέ δεν πίστευα, ότι μπορεί ένα "αθώο" και (να με συγχωρείτε όλοι) "βαρεμένο" (δήθεν) σχόλιο, θα σου έτρωγε τόσο χρόνο, Νανά

Ζητώ συγνώμη αν το εξέλαβε ως "προσβολή"(!) ο Άλεξ, ίσως να μου "κρατάει κακία" για το σχόλιό μου στα προηγούμενα(;) "έπεα", ενώ του μίλησα πολύ φιλικά και με την ειλικρινή εκτίμηση που τρέφω γι' αυτόν.

Ούτε κατά διάνοια είχα υπόψη μου το σχόλιό του ή την ανάρτησή του για τα "Σφραγισμένα Χείλη"! ΟΥΤΕ ΚΑΤΑ ΔΙΑΝΟΙΑ! Είπα απλά τι άκουσα από φίλους και γνωστούς για την ταινία... Τότε θα έπρεπε να παρεξηγηθεί πολύ περισσότερο, π.χ. η Roadartist!...

Νανά, σ' ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Καλό Σ/Κ σε όλους και ιδιαίτερα στον Άλεξ

akb8862 είπε...

Με ιδιαίτερη και παντοτινή εκτίμηση & προς τον Μάρκο & την οικοδέσποινα & προς όλους θα θελα να πω ότι έχω μάθει πάντα να λέω "καλημέρα" ,"ευχαριστώ" & "συγνώμη" στην ώρα τους! Και να σέβομαι τους χώρους στους οποίους εισέρχομαι.

Προσωπικά δεν κάνω πάντως καμία προπαγάνδα. Η μόνη "προπαγάνδα" που κάνω είναι εκείνη της δουλειάς μου που περνά πρώτα μέσα από τη λατρεία της δεύτερης γλώσσας που λάτρεψα : τα γαλλικά ( μετά τα ελληνικά).

Με έχει κουράσει το παραμορφωτικό γυαλί του Νετ τελευταία κατάφωρα.

Νανά, ξέρεις πολύ καλά ότι ΒΛΕΠΩ καλά!

Για δικό σου χατήρι & για την τιμή που θα μου κάνεις από αύριο ( όταν μπορέσω ίσως μεθαύριο...κλπ) θα αφήσω ένα σύντομο ευχαριστήριο σχόλιο στον "κήπο" που θα ανοίξεις.

Αλλά για όσο το έχω ανάγκη θα ζήσω πλέον περιχαρακωμένος & με κλειστά για πάντα τα σχόλια στα 2 μπλογκς μου, για να ξαναβρώ και πάλι αυτό που κατά Σωκ. Ξένο χαρακτηρίζει τη γραφή μου : "Μοναξιά Πληρότητας". Έτσι μου το είπε & να ναι καλά , γιατί ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ!

Δεν κρατώ καμιά κακία σε κανέναν ΑΠΟΛΥΤΩΣ & το εννοώ!!!

Ισως να μαι & τελείως λάθος εγώ... Γι` αυτό θα ζητήσω ξανά & για πολλοστή φορά ΣΥΓΝΩΜΗ!

Θα υπάρξει λοιπόν κάποιο σχόλιο μου ,όπως είπα,Νανά. Πριν & μετά από αυτό θα σιγήσω για όσο διάστημα το έχω ανάγκη. Μα θα ξανάρθω εδώ όταν πραγματικά θα το έχω & πάλι ανάγκη,εάν είμαι επιθυμητός.

Νανά ευχαριστώ & για την φιλία μας & για όλα ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ,όπως & όλους ανεξαιρέτως όσους έχω γνωρίσει εδώ.

Ευχαριστώ πάρα πολύ εκ των προτέρων που θα σεβαστείτε την ησυχία μου στην Έρημο του Νετ.

Καλό σας Σ/Κ!

Ανώνυμος είπε...

Είτε βραδιάζει είτε φέγγει μένει λευκό το γιασεμί, λέει κάπου ο Σεφέρης... και το αφιερώνω στο μπλογκ αυτό που το βλέπω και ξεχειλώνει και στενοχωριέμαι...

Βάλτε λίγο χρώμα! Λίγο έμπνευση! Λίγο αεράκι να φυσήξει να μας πάρει μακρυά!

Ή όπως έλεγε κάπου η Λίνα, θέω ανοιχτά παράθυρα να με χτυπάει ο αέρας...

Καλή Κυριακή να έχουμε αύριο!
Προσοχή στην Κυριακίτιδα!

Καπετάνισσα είπε...

Μικρή μου αγαπημένη,
καλημερούδια, μήνα έμορφο να'χουμε -αν και... κουτσαμένο-!
Προσπαθώ να κάνω ποδαρικό στο μοσχομύριστο κηπούλι σου, μα δεν τα καταφέρνω.

Για κοίταξε μήπως τρέχει κάτι με την ανάρτηση σχολίων.

Φιλί τριανταφυλλί

onlysand είπε...

@ ΑΛΕΞ, ΜΑΡΚΟ & ΝΤΙΝΟΥΛΙ

Καλημερίζω με 'κυριακάτικο' χαμόγελο :)


@ ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΑ γλυκειά :)

πάνω από μία ώρα working on it, που λέμε στη νεο-ελληνική - έχω αλλάξει 5-6 templates μήπως και φύγει το 'κακό μάτι', τίποτα! - κοντινή μου μακρινή, χωρίς το χρωματιστό μηνυματάκι σου, θα κοιμόμουν τον ύπνο του ...αδίκου ;)

Καλό μήνα κι αισιόδοξο σε όλους! :)

ntinouli είπε...

Θαλερό να είναι τουλάχιστον το σκοτάδι και όχι θολερό...

Αλήθεια τι σημαίνουν τα ρόδια; Κρατάει ο μύθος της Περσεφόνης ακόμα; Ήξερε τότε τι θα πάθαινε; Ήθελε μήπως;

Λες η φυγή της περσεφόνης να ήταν η πρώτη φυγή κόρης από μάνα?

Πολλές απορίες...

"προτού αλλάξει προσωπείο
και σε δω
πάλι στην πόρτα."

Μένω...

Ανώνυμος είπε...

Νανά με την υπέροχη ψυχή και την εξαίσια φαντασία ! "Πόλεμος Έρως" ακατάπαυστα!

σημαία που ανεμίζει ανάμεσα στα αίματα και τα θαύματα το Ποίημά σου!

σ' ευχαριστώ απο καρδιας!

και χαιρετώ τους φίλους συνταξιδιώτες, τους τυχερούς μαζί με μένα, που απολαμβάνουν τα Κοσμήματα της "Άμμου"!

υ/γ. Μόλις είδα και τον "Κήπο" σου - πάω εσπευσμένα στην επόμενη Απόλαυση!

roadartist είπε...

"σονάτα τού Σκαρλάτι θάλασσα ως πέρα
κι η μάνα μου ντυμένη Αλεξάνδρεια
χαρίζει όλα τα ρούχα στον αέρα."

..απλά..
..γράφεις υπέροχα!!

onlysand είπε...

ΝΤΙΝΟΥΛΙ ...θαλερό ;)

μήπως η Περσεφόνη ήθελε αυτά που 'έπαθε'; θα μου γράψεις μια ιστορία για την κατάληξή της;

μήπως σπας ρόδι την Πρωτοχρονιά;
- εμείς όχι, γιατί 'βάφει' ;)
είναι όμως πανέμορφο! :)

onlysand είπε...

ERASER & ROADARTIST :)

γλυκά παιδιά, αισθαντικά κι ανάλαφρα
(με την καλή έννοια - βλ. Κουντερα: "Η αβάσταχτη ελαφρότητα τού είναι")

Χαίρομαι να συνταξιδεύω με ευαίσθητους ανθρώπους - σας ευχαριστώ :)

THE_RETURN είπε...

Μια πολύ ωραία ποιητική σφήνα στο πάντα επίκαιρο για τους ανθρώπους θέμα του έρωτα.

Πόλεμος - έρως; και πώς αλλιώς..
Παρ'Ομήρω απαντάται η λέξη "οαριστύς" που σημαίνει τόσο τις φιλονικίες των αντιπάλων στρατευμάτων πριν την μάχη όσο δε -καταπληκτικό- και την ερωτική συνομιλία.

Νανά μου, είσαι σε δημιουργική περίοδο, εύχομαι να συνεχιστεί ...επ'αόριστον! :)

akb8862 είπε...

Δηλώνω ΠΑΡΩΝ & σε τούτη την ανάρτησή σου, Νανά. Μόλις μπορέσω...θα σου στείλω σχόλιο με μέιλ.

Την "καλησπέρα" & την καθαρή αγάπη μου επίσης & προς όλους αδιακρίτως.

onlysand είπε...

My RETURN :)

ώστε, παρ' Ομήρω ...οαριστύς !
ΚΑΙ μάχη ΚΑΙ ερωτική συνομιλία !

όπως και η σύνθετη φιλο-νικ(ε)ία

αχ, θησαυροί προαιώνιοι - να είσαι καλά!

onlysand είπε...

Το ίδιο κι εσύ, ΑΛΕΞ (να είσαι καλά! :)

την καλησπέρα μου, με αγάπη -

(αλήθεια, σε αντίθεση με την 'καθαρή', υπάρχει ...'βρώμικη' αγάπη;...)

akb8862 είπε...

Νανά μου, για μένα υπάρχει μόνο η "καθαρή αγάπη" έτσι όπως την εκφράζει ρητά & κατηγορηματικά ο Σωκράτης Ξένος.

Την άλλη δεν την γνωρίζω & ΔΕΝ είμαι ικανός να αποφανθώ για την ύπαρξή της ή μη!

Πάλι με βάζεις να μιλώ! Μα τι να κάνω που σε εκτιμώ αφάνταστα & έχω & δουλειά!!! Μόλις διόρθωσα το χθεσινό ποστ μου ( καλλιτεχνικής εμπνεύσεως & μόνο στο β! μπλογκ μου) & ετοιμάζομαι να το δώσω στο ΑΝΕΜΟΛΟΓΙΟ ( διότι η ΤΕΧΝΗ ΔΕΝ μπορεί να περιμένει! Πόσο να περιμένει ακόμη !;!).

Θα σου στείλω τα σχόλια μου μόνο με μέιλ! ΜΗΝ με τσιγκλάς για να μιλώ...Νομίζεις δεν σε κατάλαβα; Γελάς ε! Σε βλέπω!

Ες αύριον ;;; Ίσως & μόνο με μέιλ ,αν προκάνω διότι θέλω αύριο να δω & το ΒΑΛΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΑΣΙΡ & θέλω να γράψω & το β! μέρος της φωσκολιάδας μου & δεν προκάνω!

Καλό βράδυ ( ό,τι & να πεις εγώ βγάζω το σκασμό τώρα!!!).

onlysand είπε...

ΑΛΕΞ !

καθόλου δεν θέλω να σε βγάλω από τη 'νηπτική' (νη-έπος) σιωπή σου!

απλώς, αντιπαραθέτοντας την 'καθαρή' αγάπη με τη 'βρώμικη', θέλησα να υπογραμμίσω ότι δεν υπάρχει ούτε η μία ούτε η άλλη: η αγάπη είναι ΑΠΟΛΥΤΗ και 'ΜΟΝΟΣΗΜΑΝΤΗ'. Όλα τα υπόλοιπα είναι ...διακοσμητικά που ΔΕΝ τα χρειάζεται - και είναι 'άλλα', δεν είναι ΑΓΑΠΗ.

Υ/γ. σε παρακαλώ, μη με 'προσθέτεις' στις υποχρεώσεις σου - εδώ λέμε να καταπολέμήσεις το άγχος, κι εσύ ΣΟΥ βάζεις όλο και περισσότερες ...δουλειές;...! Κάνε μόνο ό,τι είναι στοιχειωδώς αναγκαίο για να σε κάνει να νιώθεις ΚΑΛΑ

Socrates Xenos είπε...

Καλημέρα Νανά
μεταμεσονύκτια ώρα βλέπεις... που μ' αρέσει να επισκέπτομαι
αγαπημένες σελίδες

την αγάπη μου πάντα

* στα μέσα του άλλου μήνα που κατεβαίνω στην Αθήνα ίσως να 'χω την ευκαιρία του πλησίον
οπότε θα σου φέρω και τις Σημύδες
Μακάρι

onlysand είπε...

ΣΩΚΡΑΤΗ μου

μακάρι να έχουμε την ευκαιρία τού πλησίον :)
θα σου φέρω κι εγώ αντι-δωρο τα δικά μου

καλώς να ορίσεις στην Αθήνα με τις υπέροχες Σημύδες του Βορρά! (Τσέχοφ σκέφτομαι πάντα όποτε τις διαβάζω :)

και με την αζαλέα στο μπαλκόνι
την αγάπη μου σού στέλνω

akb8862 είπε...

Νανά μου, πονώ ιδιαίτερα όταν μου λεν ότι βάζω κάποιους στις υποχρεώσεις μου...Εάν δεν πίστευα στον Λόγο & τη γραφή σου ΔΕΝ θα σε διάβαζα...Και τούτη την περίοδο είσαι η μόνη που διαβάζω...

Δεν θέλω να επαληθεύσω το ανάποδο αυτού που λέει ο Ουμπέρτο Έκο. Κάπου λέει πως η διάψευση λειτουργεί ως επιπλέον επιβεβαίωση του πράγματος που διαψεύδεται.

Αυτό μπορεί να λειτουργήσει & ανάποδα...Αν αρχίσω και λέω ξανά & ξανά για την εκτίμηση που σου έχω & για την ποιότητα της γραφής σου...θα ανακυκλώσω πολλές επιβεβαιώσεις που φοβάμαι πως μπορεί να λειτουργήσουν ως διάψευση αυτών που θα θελα να πω.

Υποβάλλω λοιπόν τα σέβη μου για όλα τα ποστ σου στα οποία δήλωσα "παρών" ( σε όλα τα μπλογκς σου) & αντί σχολίου προσυπογράφω όλα τα σχόλια που έχουν γίνει σε αυτά.

Στέλνω τις ευχές μου σε όσους γιόρταζαν & τους εύχομαι "χρόνια πολλά & καλά".

Άγχος ΔΕΝ έχω...Αλλά δεν θα θυμώσω που το λες ( πλησιάζει η ημέρα & του δικού μου Αγίου & θέλω ώς τότε να είμαι ήρεμος...).

Έχω άφθονη κούραση μέχρι εκεί που δεν πάει...

Σε τούτη την ΑΓΑΠΗ την ΜΟΝΟΣΗΜΑΝΤΗ όπως λες πιστεύω και γω...Μα για βγες έξω να δεις πώς την εννοεί ο καθένας!

Αγάπη δίνεις & χολή σε ποτίζουν. Όχι οι "εχθροί"! Απ `αυτούς ξέρεις να φυλαχτείς & προσέχεις. Εκεί δεν την πατάς με τίποτε!

Το "κακό" έρχεται από κει που δείχνεις απόλυτη αγάπη & εμπιστοσύνη! Και η δική μου η γούνα είναι καμμένη από πολύ καλούς "φίλους"...

Είμαι λοιπόν πάρα πολύ ιδανικός άρα & πάρα πολύ ανάξιος εραστής της αγάπης ετούτης...διότι όλα τα κάνω με πάθος στη ζωή μου & αυτό είναι μεγάλο λάθος.

Έτσι λοιπόν θα πορευτώ μοναχικά στο εξής& θα σιωπώ. Για μένα η σιγή της μοναξιάς είναι ποιητική άσκηση & όταν την χρειάζομαι απομονώνομαι ,αλλά να σαι σίγουρη πως δεν σε σχολιάζω από υποχρέωση...

Καλό μας Σ/Κ.

onlysand είπε...

Αχ, ΑΛΕΞάκι

με πονάει ο πόνος σου...
και είμαι η τελευταία που θα'θελα να στον προκαλώ.

για τη διευκόλυνσή σου μόνο - για να σου αλαφρύνω τις υποχρεώσεις - είπα να μη με εντάσσεις μέσα στις τόσες πολλές που έχεις.

εξάλλου, αμοιβαία η εκτίμηση - δεν χρειάζεται συνεχώς επιβεβαίωση.

έπειτα, να θυμάσαι: δεν είσαι ο μόνος άνθρωπος πάνω στη γη που υποφέρει από ...'φίλους'...

καλό σου βράδυ :)

όπως και σε όλους τους συνταξιδιώτες

akb8862 είπε...

Πάρα πολύ σοφά μίλησες & σε ευχαριστώ. Ευλογημένος είναι ο λόγος σου...

Αυτό :" έπειτα, να θυμάσαι: δεν είσαι ο μόνος άνθρωπος πάνω στη γη που υποφέρει από ...'φίλους'..." μου επιτρέπεις ως δική σου ρήση ( & με λίνκ στη σελίδα σου εδώ) να το χρησιμοποιήσω σε ποστ μου που θα γίνει ώς την Κυριακή αυτή ( με θετικό & καλό περιεχόμενο θα ναι το ποστ) ;

Ξέρω πως θα απαντήσεις θετικά...μα από την τυπικότητα ποτέ δεν έχασα! Μεσομακροπρόθεσμα πάντα κέρδισα.

Θα σου στείλω μέιλ τούτες τις μέρες.

Να μαστε καλά. Καλό Σ/Κ.

onlysand είπε...

ΑΛΕΞ !

Δεν χρειαζόταν καν να με ρωτήσεις, εννοείται!
Και ΧΩΡΙΣ λινκ, σε παρακαλώ!
Σιγά το σοφό λόγο!...
Μη μας πάρουν και για ψώνια - χάριν της ...τυπικότητας!... ;)

Καλό Σ/Κ σε όλους :)